Hlavní obsah

Zlín nechce udělat stejnou chybu jako Sparta

PRAHA

Hokejisté Zlína sahají po historickém extraligovém zlatu. Moravané vyhráli oba zápasy v pražské Sazka Areně a ve finálové sérii vedou nad Slavií už 3:1 na zápasy. Nyní mají tři pokusy na to, aby dosáhli poslední výhry potřebné k zisku titulu. Rozhodně ale před utkáním ve Zlíně nehodlají soupeře podcenit a na poslední krok se hodlají řádně soustředit.

Článek

"Ještě nejásáme, naopak teď stojíme před tím nejhorším. Je třeba udělat poslední krok a nezopakovat semifinálovou chybu Sparty, která stejně dobře rozehranou sérii ztratila. Slavia umí hrát nejlépe právě pod tak velkým tlakem, kdy už ji nikdo nevěří, musíme se na to připravit," varoval před předčasným optimismem trenér Ernest Bokroš.

Ze šatny vítězů však vycházeli hráči v pondělí večer s úsměvem. "Slavii docházejí síly, ale stále je dost silná. Únava se podepisuje na obou mužstvech a bylo by nehoráznou chybou soupeře ve zbývající části finálové bitvy podcenit. Musíme se však s velkou šancí na titul vyrovnat, nejlépe hned v příštím zápase doma," soudil autor jediné branky pondělního finále Ondřej Veselý.

Zlín má pořád respekt

"Měl jsem štěstí, že se puk odrazil přímo na moji hůl a já stihl reagovat rychleji než couvající slávističtí obránci. Do konce třetiny sice bylo sedmnáct minut, ale věřili jsme, že to s pozornou obranou můžeme udržet," uvažoval 26letý útočník, který při letní pauze reprezentuje v in-line hokeji.

Také Miroslav Hlinka cítil, že Zlín je kondičně lépe připraven. "Měli jsme dost sil, abychom dali gól a potom těsný náskok ubránili. Je to hodně o první trefě, tušil jsem, že v sérii se Slavií moc branek padat nebude. Na pohár pro mistra ale ještě nemyslíme, Slavia umí otáčet zdánlivě prohrané bitvy. Máme před ní zdravý respekt, ale při disciplinovaném výkonu můžeme doma uspět. Jen si udržet psychickou odolnost, hrát s chladnou hlavou a mít štěstí."

Klepiš: Halou to není

Na jeho nedostatek žehral slávista Michal Vondrka, jehož dvě střely se v první třetině odrazily od tyček: "Štve mě to, ale na ledě jsem si toho v té rychlosti ani nestačil všimnout, musel jsem se dívat až na záběry na kostce."

V sezóně byly jedinečnou zbraní slávistů přesilovky, ale v Sazka Areně jim nešly. "Moc vymýšlíme a málo střílíme," hledal příčinu útočník Jakub Klepiš, který se ale nechtěl vymlouvat na široké kluziště, kde slávisté nejsou schopni vyvinou takový tlak jako v Edenu. "V hale to určitě není, prostředí je pro obě mužstva stejné."

Slavie chce více střílet

Obránce Jan Novák doufá, že jeho tým má ještě vůli sérii otočit. "Povedlo se nám to už proti Spartě a sil máme dost," tvrdil rázně. "Dva dny jsou dost dlouhá doba, abychom se z těch domácích proher vzpamatovali a Zlínu ještě pořádně zatopili."

Slávisté chtějí pozměnit herní styl. "Budeme více střílet. Není možné, aby nám tam konečně něco nespadlo, šancí máme dost," přesvědčoval Novák sám sebe. "Teď jsme klidní, ze stavu 1:3 na zápasy hrát umíme."

Reklama

Související témata: