Hlavní obsah

Zlín šílí, historické vítězství je na dosah

Martin KézrSport.czPrávo

Chtěli v Praze uloupit alespoň jedno vítězství, nakonec ale zlínští hokejisté přehráli svého finálového rivala ze Slavie na ledě Sazka Areny hned dvakrát a rázem jim schází jediný krok k zisku historicky prvního titulu. Obrovská šance visí ve vzduchu, z kabiny ale před čtvrtečním duelem zaznívají hlasy varující před uspokojením.

Foto: PRÁVO

Obyvatele Zlína zdraví z budovy magistrátu maskot hokejistů Hamé.

Článek

"Zodpovědná obrana na Slavii platila. Nesmí nás ale ukolébat, že jsme blízko zlatu. Radost by mohla být předčasná. Víme o síle soupeře, v semifinále se Spartou prohrával 1:3 na zápasy a dokázal to otočit," tvrdí kapitán Rostislav Vlach.

Město už ale podléhá euforii a obří žlutá šála od úterního poledne vlaje na radnici i mnoha dalších budovách. "Chceme, aby všichni lidé ve Zlíně pochopili, že se tu děje něco výjimečného," říká výkonný ředitel hokejového klubu Miroslav Michalovský, jenž touží rozpoutat ve městě žluté šílenství.

Starosta slíbil demižón a kubánské doutníky

"Pro nás musí být varování, že čím více se Slavia dostává pod tlak, tím hraje lépe, jak už to v letošním play-off několikrát ukázala. Hraje se na čtyři vítězné zápasy a dokud jsme jich nedosáhli, nemáme nic. Mužstvu ale věřím a prosím toho nahoře, ať nám pomůže," uvažuje trenér Ernest Bokroš.

"Obě utkání v Praze byla vyrovnaná, možná se tu na naši stranu přiklonilo víc štěstí. Na dovršení snahy máme tři pokusy a dáme do toho všechno," přemítá střelec vítězné branky čtvrtého zápasu Ondřej Veselý.

Hokejový klub vyzval občany, aby také vyzdobili domy žlutou barvou a pomohli vytvořit patřičnou atmosféru před čtvrtečním, pátým finálovým utkáním, které může mužstvu Hamé již přinést korunovaci. Starosta zase slibuje za titul mužstvu demižón slivovice i krabici pravých kubánských doutníků.

"Nesmíme podlehnout atmosféře, snad bychom ale mohli těžit z toho, že máme v play-off v nohách o dva zápasy méně než slávisté. Zatímco soupeř jede už přes měsíc v šíleném tempu, náš týdenní odpočinek by se měl pozitivně projevit," uvažuje Veselý.

Na halu se nevymlouvají

Slavia riskovala, když přesunula finále z Edenu do nové Sazka Areny. Finále sice získalo kultivovanou kulisu a přes třináct tisíc lidí na každém zápase přineslo i nezanedbatelný finanční přínos do pokladny klubu, kterému nová hala rovněž zvýšila prestiž u sponzorů, ale komornější atmosféra a širší kluziště unavenému slávistickému mužstvu nesvědčily.

"Na halu se vymlouvat nemůžeme, podmínky měly obě mužstva stejné," líčí asistent kouče Ondřej Weissmann. Slávistické trápení vycítil i soupeř. "Chybělo jim více sil hlavně v napadání, s tím jsme tak trochu v závěru při hlídání výsledku počítali," přiznává zlínský centr Petr Leška.

Zatím nepomohl ani trik trenéra Růžičky, jenž znovu oblékl světlemodrý svetr, který nosil při vítězné semifinálové bitvě se Spartou. V nezvyklém prostředí nové arény vyhlídky na obhajobu prvenství v extralize povážlivě klesly. Pražané si nedokázali vytvořit potřebný tlak a obě domácí utkání prohráli.

"Bojovali jsme s vlastní únavou a hlavně se nedostávali do prostoru před brankou. Střel bylo dost, ale efektivita zakončení nízká, za 120 minut finále v Praze jsme dali jediný gól. Nešly ani přesilovky," uvažuje útočník Michal Sup.

Reklama

Související témata: