Hlavní obsah

Varování z Edenu: Pod tlakem umíme hrát

Marek BurkertPrávo

Slávisté prohrávají ve finálové sérii se Zlínem 1:3 na zápasy, ale tragédii z toho nedělají. "Ještě není dohráno. Pod tlakem spíš umíme zahrát," nese se unisono z kabiny Pražanů. Podobně kritickou situaci už v letošním play-off slávisté jednou zvládli. V pátém zápase semifinále se Spartou přežili klinickou smrt a nadechli se k velkému zvratu.

Článek

"Může se to povést znovu," je optimisticky naladěn obránce Jan Novák, který doufá, že dva dny odpočinku jeho mužstvu dodají chuť obrátit vývoj finále. "Dáme si rehabilitaci, bazének a zase na ně vlítneme," tvrdí Novák.

Pražané ale logicky musí zvýšit produktivitu. Jediný gól za 120 minut klání na ledě Sazka Areny je pro ně nelichotivou vizitkou. "Základem je častá střelba, od ní se všechno odvíjí," je přesvědčen slávistický bek. "Tuhle poučku musíme ve Zlíně zase oprášit."

:. ANKETA
Otočí hokejisté Slavie finálovou sérii? Hlasujte na konci článku.

Umějí otáčet série

Slavia několikrát v sezóně názorně ukázala, že se dokáže velmi dobře srovnat s nepříznivým stavem a otáčet zdánlivě nemožné. "Máme to v povaze. Kdybychom nevěřili, že to ještě půjde zvrátit, tak ani nemusíme na Moravu jezdit," tvrdil na klubovém webu obránce Petr Kadlec.

Svěřenci kouče Růžičky si zatím v prostředí nové pražské haly nebyli schopni vynutit tlak, jakým se v play-off prezentovali na ledě domovského Edenu. Větší kluziště nevyhovuje jejich kontaktnímu způsobu hokeje.

Nemyslí si teď slávisté, že je náhlý přechod do Sazka Areny bude nakonec stát obhajobu titulu? "Ale to vůbec ne! V hale to přece nemůže být," oponuje Novák. "Hráli jsem čtvrtfinále i semifinále na sedm zápasů, zákonitě nám tak ubyly síly. Teď je nejvyšší čas najít jejich zbytky."

Není kam ustoupit

Slávisté zatím v předchozích sériích ve zlomových momentech uměli využít zkušeností i víry ve vlastní schopnosti. Ve Zlíně jim ale bude chybět zkušený centr Patrik Martinec, pro kterého s pochroumaným kolenem sezóna skončila. "Do Zlína už ani nepojedu a spíš se chystám na operaci," litoval 33letý útočník.

"Když je naděje, tak se nevzdáme," tvrdila přesto mladá hvězda play-off Jakub Klepiš. "Paradoxně jsme teď víc klidní. Ustoupit už není kam."

Reklama

Související témata: