Hlavní obsah

Zlín slaví historický titul

ZLÍN

Hokejisté Zlína vyrvali v pátém utkání finále extraligy Slavii výhru z rukou a město ovládla žlutá euforie. Svěřenci trenéra Bokroše prohrávali od šestnácté minuty 0:1, další trefu již soupeři nepovolili, naopak čtyřmi zářezy v závěrečné třetině dokonali tažení za premiérovým titulem. Úřadující šampión z Edenu vyhrál v sérii hrané na čtyři vítězství jediné utkání.

Článek
Fotogalerie

"Přestože se utkání pro nás nevyvíjelo dobře, hráči šli s buldočí vůli za úspěchem a udělali na ledě vše pro úspěch. Diváci byli skvělí a my je nemohli zklamat," přiznal dojatý trenér Ernest Bokroš.

Zlín začal s ohromnou útočnou aktivitou a hned během první minuty donutil Fraňka ke čtyřem zásahům. Slávisté se však zaměřili na pozorné bránění už ve středním pásmu, kde uměli přibrzdit ofenzivní snahu soupeře a ihned zahrozit, jako se to povedlo Hruškovi při střele do tyčky či Antošovi, jehož ránu švihem kryl Altrichter. Nejagilnějším útočníkem Hamé byl Veselý, jenž se v přesilovce marně pokoušel prostřelit Fraňka.

Na pražském celku bylo patrné, že mu prospěl dvoudenní odpočinek, bruslil svižněji než v předchozích zápasech a hlavně lépe zvládal osobní souboje. V 16. minutě šel také do vedení, když Antoš z rohu přihrával před branku, kde Klepiš přetlačil bránícího Veselého a ještě stihl trefil skákající puk.

Chyběla přesnost a klid

Šanci na srovnání ještě před první pauzou promarnil Jenáček, který zblízka pálil jen do Fraňkových betonů a do hry Zlína se začala vkrádat křečovitost. Zoufale jim nešly přesilovky, přihrávkám chyběla přesnost a zakončení klid.

Naopak slávistům vedení vlilo do žil sebedůvěru, dařilo se jim častěji držet puk na holích a po Novákově průniku znovu zvonila tyčka. Domácí hokejisty s přibývajícím časem už trochu ničila nervozita, přesto se neustále pokoušeli o útočnou zteč, jenže střely zdálky Fraňka nemohly překvapit a prostor před brankovištěm vzorně čistili pražští obránci.

Balaštík zavelel k obrátce

Obrat přinesla až poslední třetina, uplynulo z ní pouhých osmnáct vteřin, když po Leškově zatažení puku Balaštík v oslabení nadvakrát překonal gólmana hostí a k radosti publika vyrovnal.

Vzápětí šel na trestnou lavici slávistický obránce Kuntoš, půl minuty po něm Beránek nedovoleně atakoval Lešku a Zlínu stačilo 22 sekund dvojité početní výhody, aby z Hamrlíkovi přihrávky skóroval centr elitní řady. Slávisté ztratili za 2,5 minuty vedení  a mělo být s nimi ještě hůř.

Beránek Slavii nespasil

Balaštíkovu střelu v pokračující přesilovce sice Franěk zázračně chytil, jenže Zlín v ohromné euforii dál tlačil a po Mokrejšově přebruslení Nováka dopravil puk do sítě Jenáček. Obhájce titulu už neměl dost sil se zápasem něco udělat, byť se Beránek dostal do dvou slibných střeleckých příležitostí.

Zlínští hráči měli závěr zápasu pod kontrolu, zvládli i téměř tříminutovou power-play hostí, devět vteřin před koncem ještě Vlach přihrál Balaštíkovi a ten trefou do prázdné branky potvrdil zlínskou korunovaci.

"Nevzdali jsme nic a mužstvo zaslouží pochvalu za bojovnost a soupeři gratuluji," říkal asistent slávistického kouče Jiří Kalous.

Finále ELH, 5. zápas
Zlín - Slavia 4:1 (0:1, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 41. Balaštík (Leška), 43. Leška (M. Hamrlík), 47. Jenáček (Zubíček), 60. Balaštík (Vlach) - 16. Klepiš (Antoš, Krátoška). Rozhodčí: Šindler, Turčan - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 7:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 7650.
Zlín: Altrichter - M. Hamrlík, Blaťák, D. Nosek, Zubíček, Tesařík, Vosátko - Balaštík, Leška, Veselý - M. Okál, Vlach, Záhorovský - Barinka, M. Hlinka, Kapusta - E. Weissmann, Mokrejš, Jenáček. Trenéři: Bokroš, Stuchlík.
Slavia: Franěk - J. Novák, Graňák, P. Kadlec (41. Kuntoš), D. Pojkar, Kolařík, Kučera - D. Hruška, J. Beránek, Sup - Vondrka, Krátoška, Antoš - Klepiš, M. Kopecký, R. Dlouhý - Ivan, Červenka, Tomica. Trenéři: Růžička, O. Weissmann a Kalous.
Konečný stav série: 4:1.
Konečné pořadí extraligy 2003/2004
1. ZLÍN
2. SLAVIA
3. SPARTA
4. Plzeň, 5. Pardubice, 6. Znojmo, 7. Vítkovice, 8. Třinec, 9. Kladno, 10. Litvínov, 11. Liberec, 12. Karlovy Vary, 13. Vsetín, 14. České Budějovice

Reklama

Související témata: