Hlavní obsah

Ve Zlíně vypukla obří veselice

ZLÍN

Zlín si tu slávu pořádně užíval. Minutu před 20. hodinou přebral kapitán Miroslav Okál z rukou předsedy hokejového svazu pozlacený pohár pro českého hokejového mistra a už v té chvíli přeskakovali mantinely nadšení fanoušci. Za chvíli jich dvě tisícovky zaplnily ledovou plochu a hráči se zlatými medailemi na krku se nemohli vůbec dostat do šaten.

Článek

"Je to obrovská škoda. Takhle jsme se nemohli radovat společně. Doufám jen, že se ze stadionu vůbec dostaneme živí," říkal v bezpečí šatny jeden z hrdinů finálové série Petr Leška, zatímco domácí pořadatelé i pracovníci bezpečnostní agentury se snažili marně bojovat s davem, který donekonečna skandoval: "Běžte ven."

V šatně se mezitím hráči seznamovali s trofejí, určenou vítězi. Pohár šampiónů zvedli nad hlavu postupně všichni, kolečko oslav začalo už na ledě u trenéra Bokroše. Někteří se k němu ale nehnali.

"Času je dost," klidně seděl na svém místě v šatně zkušený útočník Hamé Rostislav Vlach, který už oslavoval nesčetněkrát v kariéře. "Vždycky je hektický začátek, ale pak je to hodně, hodně dlouhé. Přiznám se, že jsem už nevěřil, že v české extralize takový pocit přežiju," popisoval, co cítil.

Přál i Baťa

Nikomu z fanoušků jako by ani nevadilo, že se nemůže oddávat radosti s hráči. Oslavy se měnily v obrovskou lidovou veselici. Zněly chorály My sme Valaši a Vysoký jalovec, objímali se známí, přátelé, ale i úplně cizí lidé.

Unavení, zarostlí, ale blažení hokejisté Zlína vyšli až po notné chvíli, kdy jim v šatně byl blahopřát například i Tomáš Baťa, syn zakladatele renomované obuvnické firmy.

"Když by mi někdo řekl, že sezóna bude takhle končit, tak bych tomu nevěřil," kroutil pořád nevěřícně hlavou Leška a jeho kamarád z elitní zlínské formace Jaroslav Balaštík vzpomínal na klíčový moment posledního finále: "Rozhodl náš vyrovnávací gól v oslabení. Petr Leška vybojoval puk za bránou a já to protlačil přes Fraňka. Vůbec mi ještě nedochází, co jsme dokázali."

Oslavy budou dlouhé a bouřlivé

Hodně unavený seděl v kabině i obránce Radim Tesařík. "Tohle je nepopsatelné, kvůli těmto chvílím se hokej hraje," vyznal se. Zlín podle něj vyhrál proto, že bojoval nesmírně obětavě. "Předvedli jsme to, co bývalo vždycky vlastní spíš Slavii. Možná je to tím, že se tady změnil kádr a také trenér. Hrajeme teď jiný hokej a je vidět, že je to úspěšné. Docela brzy jsme pochopili, že můžeme bojovat o titul, nakoplo nás vítězství v těžké sérii s Třincem," uvedl Tesařík.

Nečekaným hrdinou série se stal brankář Martin Altrichter, který do play-off vstoupil jako gólmanská dvojka, ale nakonec vedl Hamé ke zlatu. "Nemám to škatulkování rád, s Igorem Murínem jsem odchytali za sezónu stejně zápasů a snad jsem teď všem ukázal, že jsem schopen zvládnout i vypjaté zápasy. Děkuju celé své rodině," nechtěl se už bavit o hokeji.

Zlín teď čekají bouřlivé oslavy. Fanoušci byli vybaveni tisíci žlutých šál a hokejovou euforii ve městě dokumentuje fakt, že fronty na lístky stáli lidé v úterý od tří od rána a šéfové klubu je občerstvovali rohlíky s paštikou, jež byla vyrobena ve speciální limitované sérii Finále play-off 2004.

Zlín patří hokejistům. "Oslavy budou dlouhé a bouřlivé. Moc dlouhé a moc bouřlivé," předpovídal kapitán Hamé Miroslav Okál.

Hráči se sejdou s fanoušky v pátek

V ulicích města se až do pozdních nočních hodin ozývalo troubení klaksonů aut a nadšené pokřikování fanoušků, kteří se ve skupinkách a mávající žlutými šálami a prapory potulovali ulicemi. Ti, kteří se uchýlili do hospod, zapíjeli vítězství spíše poklidně. Přibližně stovka fanoušků se shromáždila na zlínském náměstí Míru a tam skandovala "mistři" a "ševci".

"Na páteční poledne svoláme na náměstí Míru oficiální velkou oslavu za účasti týmu i fanoušků," slíbil zlínský primátor Tomáš Úlehla (ODS). Ten se ziskem titulu počítal po vítězstvích Zlíňanů v Praze tak najisto, že již před rozhodujícím čtvrtečním utkáním zadal v Nové Huti výrobu pamětního zvonu pro hokejový klub.

"Budou na něm vyryta jména všech členů týmu, kteří se na tomto fenomenálním úspěchu podíleli," prozradil primátor, který na zápas přijel na poslední chvíli, pět minut po začátku, rovnou ze zahraniční služební cesty. "V tipovací soutěži Českého rozhlasu jsem si cestou vsadil, že vyhrajeme 3:2," dodal.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články