Hlavní obsah

Pokud budou důkazy, měl by být Synot vyloučen z ligy

PRAHA

Pokud by se prokázalo, že sportovní ředitel 1. FC Synot Jaroslav Hastík uplácel asistenta rozhodčího Stanislava Hrušku, neměly by příslušné fotbalové orgány váhat s vyloučením klubu z nejvyšší soutěže a kontumací jeho výsledků nebo jejich celkovým odečtením z tohoto ligového ročníku. Pochopitelně musejí být důkazy nevyvratitelné.

Článek

Nejvyšší soutěž by to ovlivnilo. Zejména ty kluby, které se Synotem bodovaly (například Baník získal plných počet šesti bodů, Sparta tři), by se mohly cítit poškozené. Ale co je víc? Poznamenaná soutěž nebo očištěné jméno českého fotbalu, který by konečně mohl splnit to, co jeho nejvyšší představitelé neustále slibují... "Až budou důkazy, přijde přísný trest."

Vše má v rukou policie

Pokud by se prokázalo, že šlo o omyl, měl by být potrestán ten, kdo situaci zavinil a pustil na veřejnost takováto obvinění. Žolíky, ale i Černého Petra má v rukou policie. Snad si její činitelé uvědomují, co zveřejněním této kauzy spustili. V tuto chvíli jsou očerněni nejen Synot, jeho sportovní ředitel a asistent rozhodčího, ale stín padá na celý fotbal.

Zejména jaro probíhajícího ročníku stíhá jeden skandál za druhým. Dosud neprokázané údajné uplácení hráčů Plzně funkcionářem Baníku Ostrava, lavina špatných výkonů hlavních rozhodčích a jejich asistentů, které ovlivnily výsledky zápasů.

A nyní kauza Synot, jež má svým způsobem historický význam. Poprvé na úplatky upozorňuje policie, nikoliv, že je nechává prošetřit svaz. Jestliže se korupce neprokáže, musí svaz bránit fotbal i Synot. Stín neregulérnosti nejvyšší soutěže však bude smazávat jen obtížně.

Co může Synot a jeho funkcionáře potkat v případě prokázání viny? Vysoká finanční pokuta až půl miliónu korun. Klubu může být odečteno tři až dvanáct bodů, může být i přeřazen do nižší soutěže. Zápas může být kontumován ve prospěch soupeře (v tomto případě Sparty), ale lze také nařídit nové utkání. Funkcionář i sudí mohou zaplatit vysokou pokutu a také odejít z fotbalu natrvalo.

Boj o čas a dobré jméno

Ale nemusí se stát také vůbec nic. Ligový ročník skončí dřív, než bude případ uzavřen a s konečnými výsledky už nikdo hýbat nebude. Třeba proto, že už nebude možné změnit jména českých účastníků v evropských pohárech. Je to tedy boj s časem a boj o dobré jméno fotbalu.

Historie evropského fotbalu pamatuje vyřazení Olympique Marseille z nejvyšší francouzské soutěže kvůli prokázaným úplatkům. V samostatné domácí nejvyšší soutěži už bylo vysloveno mnoho podezření, ale nikdy nebyly úplatky prokázány.

V minulosti za ně však byli pravomocně odsouzeni funkcionáři Přibrami, Vlašimi, Bohemians, Brna. Tenkrát se trestnému činu říkalo rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví a peníze byly vypláceny z tzv. černých fondů. Podstata však byla stejná.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice