Hlavní obsah

Lašákův kontrakt vyhnal Svobodu do Ruska

PRAHA/PARDUBICE

Už delší dobu Adam Svoboda tušil, že nevydařeným play-off pro něj v brance Pardubic nebude místo. A když se nyní na východě Čech upsal na dva roky slovenský reprezentační gólman Lašák, začal si po šesti letech v klubu hledat angažmá v cizině.

Foto: ČTK/Alexandra Mlejnková

Pardubický gólman Adam Svoboda sleduje puk v utkání proti pražské Slavii.

Článek

Půjde ale zřejmě jen o hostování, nejspíš do ruské superligy, na stole mu leží nabídky z CKSA Moskva a Petrohradu. "Necítím se jako oběť neúspěchu této sezóny, spíš se pokusím tu změnu využít pozitivně," říká 26letý Svoboda.

"Trochu jsem sice doufal, že bych ještě mohl dostat šanci, ale spíš se vnitřně připravoval na to, že přijde někdo jiný na post gólmanské jedničky. Vedení klubu se zachovalo solidně, řekli mi to na rovinu a jsem rád, že mám jasno už v polovině května," uvažuje.

Nechce opakovat situaci se Salfickým

Svoboda uznává, že s Lašákem, který je o rok mladší, by nemohl být v jednom mužstvu. "Už jsem podobnou situaci zažil před dvěma lety se Salfickým a moc to nefungovalo. Oba bychom chtěli chytat a bylo by z toho jen zbytečné napětí. Nebojím se konkurence, jen musí být jasno, kdo má jakou pozici a já vím, že bych tu prostě jedničkou nebyl," připouští český brankář

Přesto věří, že se do pardubické sestavy nejpozději za dva roky vrátí: "Budu tu mít stále platnou smlouvu, ale záleží jen na klubu, jaké má se mnou plány."

Odrazový můstek do NHL?

Ján Lašák, který jako první slovenský brankář nastoupil v NHL, a to v dresu Nashvillu, si do smlouvy s Pardubicemi prosadil i možnost odchodu za oceán. "Česká extraliga je kvalitní a vyrovnaná soutěž, navíc velmi stabilní a v zemi velmi populární. Kluby tam navíc nemívají existenční potíže. Doufám, že se mi tam bude dařit, chytím stabilní formu a snad se mi časem naskytne i šance vrátit se do NHL," citoval slovenský deník Šport Lašáka.

Ten si má během příštího týdne v Pardubicích najít bydlení a přestěhovat tam i rodinu. K mužstvu se připojí koncem května na soustředění v Bedřichově.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín