Hlavní obsah

Hokejový Liberec ulovil Hniličku!

PRAHA/LIBEREC

Výraznou posilu získali do svých řad hokejisté extraligového Liberce. Vedení klubu v úterý podepsalo smlouvu s brankářem Milanem Hniličkou, olympijským vítězem z Nagana a dvojnásobným mistrem světa. Třicetiletý Hnilička, který drtivou část letošní sezóny strávil na farmě Los Angeles Kings, se Liberci upsal na tři roky.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Milan Hnilička se vrací do extraligy

Článek

"S Milanem jsme byli v kontaktu už někdy od února nebo března. Podle některých rozhovorů v médiích jsme věděli, že má chuť se vrátit do extraligy, a toho jsme chtěli využít," řekl pro Sport.cz generální manažer Liberce Ctibor Jech.

Hniličkova práva pro hraní v extralize vlastnila pražská Sparta, s kterou se nyní Liberec musí vypořádat buď finančně dle daných tabulek, nebo případnou hráčskou kompenzací. Má na to přesně měsíc.

Další posilování nebude

Liberec má v příští sezóně hokejové extraligy nemalé ambice, už na začátku května klub představil hned pět kvalitních posil. Na sever Čech přišli z Pardubic obránce Miroslav Duben a útočníci Jan Tomajko, Lubomír Vaic, Andrej Podkonický a Igor Rataj.

Nyní se mohou "Bílí tygři" chlubit i hvězdným brankářem. Hnilička má za sebou několik sezón v extralize, zkušenosti z NHL, a zářil i v reprezentaci. V roce 1998 byl u toho, když český tým v japonském Naganu vyhrál poprvé v historii zimní olympiádu a v letech 1999 a 2001 národnímu týmu vychytal světový titul.

"Tím už posilování kádru končí. Brankář byl posledním místem, které jme chtěli kvalitně doplnit. A příchodem Hniličky se nám to zcela jistě povedlo," potvrdil Jech spokojenost se současným složením svého týmu. "Vždyť i někteří kvalitní hráči odešli, například Kašpařík nebo Čakajík," dodal manažer.

V úvahu přicházel i Čechmánek

Liberec s Hniličkou podle internetových stránek klubu jednal několik týdnů a dnes odpoledne se obě strany dohodly na tříleté smlouvě. Ovšem za Hniličkovy nepřítomnosti, brankář momentálně setrvává ve Spojených státech. Do Liberce by měl údajně dorazit v květnu nebo počátkem června, až bude možné přestěhovat se i s jeho nedávno narozenou dcerkou. "Všechna jednání probíhala telefonicky s Milanem i jeho agentem Hamalem," potvrdil Jech.

Pokud by jednání s Hniličkou nedopadla, byl Liberec v kontaktu s dalším reprezentačním gólmanem a Hniličkovým kolegou z Los Angeles Romanem Čechmánkem. Jeho případný příchod byl ale omezen jen po dobu případné stávky v NHL. "My jsme ale propagovali dlouhodobější smlouvu, takže jsme rádi, že vyšla jednání s Hniličkou," ukončil Jech.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice