Hlavní obsah

Patera trénuje v Kladně a chce tam hrát

PRAHA

Čtyřnásobný světový šampión, útočník Pavel Patera absolvoval v pondělí dopoledne s hokejisty Kladna první trénink na ledě a je připraven k návratu do extraligy. "Pro mne i celou rodinu přišel čas vrátit se domů, po světě jsem jezdil už dost dlouho," okomentoval krok dvaatřicetiletý forvard.

Foto: PRÁVO

Pavel Patera

Článek

"Klub ještě musí vyřídit odstupné pro Vsetín, který vlastní moje práva pro českou ligu, ale jinak jsme prostřednictvím agenta domluveni na podmínkách roční smlouvy," dodal Patera, který hrál za Kladno naposledy před třemi lety, než odešel do ruského Omsku.

"Máme o Pateru samozřejmě velký zájem, do konce týdne bychom s ním chtěli podepsat kontrakt," přiznal manažer klubu Otakar Černý.

Pět let po společném triumfu ve Vsetíně se tak dají na českém ledě znovu dohromady tradiční spoluhráči Patera s Procházkou. "I to je pozitivní zpráva," libuje si centr.

Dalšími posilami jsou obránce Hájek a jihlavští útočníci Fink s Kolafou, naopak na rakouském angažmá se vydal obránce Kruliš. "Kluci se napoprvé jenom sklouzli, led je úplně nový a přípravu na něm budeme kombinovat s posilovnou. Od příštího týdne začne dvoufázová příprava a také už nás čekají zápasy, ten první 27. července doma s Karlovými Vary," přiblížil trenér Zdeněk Müller.

Litvínov začal v Mostě

Na mosteckém zimním stadiónu, kde kvůli rozsáhlé rekonstrukci vlastní haly našli azyl, začali trénovat hokejisté Litvínova.

"První týden slouží k tomu, aby se kluci nenásilným způsobem znovu dostali do rytmu. Žádná omluvenka nepřišla, pracujeme se třiceti hráči," řekl trenér Josef Beránek, který se na lavičku Chemopetrolu vrátil po dvou letech.

Novinkou je spolupráce s psychologem Žalským. "Jeho přednášky a terapie mají hráčům pomoci k posílení sebevědomí a sebepoznání. Chceme zkusit, co to udělá, ale je nám jasné, že na ledě si už musí poradit sami," řekl generální manažer klubu Vladimír Macholda.

Nejvýraznější posilení slibuje příchod útočníka Daniela Brandy: "Po těžkém roce v ruském Novosibirsku mám do hokeje zase správnou chuť. Výhodou je, že zdejší prostředí dobře znám a v adaptaci na extraligu nevidím problém," svěřil se.

Obránce Bombic se vrací z Trenčína, naopak Petr Macholda se po ukončeném zlínském hostování dlouho nezdrží: "Moje setrvání by s ohledem na otcovu funkci v klubovém vedení asi nedělalo dobrotu. S týmem trénuji jen do 2. srpna, kdy odcházím do německého Kasselu."

Klub opustili i Kotrla (Sparta), T. Martinec (Hradec Kr.), Martínek (Norsko) a Žemlička, jenž skončil s hokejem. Úvodní přípravný zápas sehraje Litvínov 30. července s Berounem, o čtyři dny později v Mostě hostí pražskou Slavii.

Třinec posiloval hlavně v obraně

Třinečtí Oceláři si letos letní dřinu oživili týdenním soustředěním na řeckém ostrově Kos, ale poté už využívali vlastního sportovního areálu. Před novou sezónu posilovali především zadní řady, aby při dlouhodobém ofenzívním pojetí mužstva neskomírala ani obrana.

Za odcházející beky Žabku s Jančaříkem získal klub slovenské trio Martin Čakajík, Miroslav Ďurák a Peter Podhradský, které doplní rovněž ze zámoří se vracející Marek Chvátal. "Dostal jsem v Třinci kdysi šanci, tak chci klubu důvěru vrátit," řekl 20letý obránce.

Do útoku se pak trenéru Pavlu Markovi hlásili navrátilci z ruského angažmá Zdeněk Skořepa a Jan Peterek. Prověřenou brankářskou dvojici Lakosil, Vojtek měl doplnit ze Sparty hostující Marek Schwarz, ten byl ale draftován St. Louis a nakonec dal přednost působení v zámoří.

Na ledě podle kouče Marka čeká nyní všechny pořádný zápřah. "Je nás zatím hodně, šest pětek a gólmani, takže hráče potřebuji vidět v pořádném zatížení," poznamenal kouč pro ČTK. Sérii přípravných zápasů odstartují Třinečtí v pátek proti Havířovu. V průběhu srpna mají naplánovaný i Cristal cup v Trenčíně.

V Pardubicích přetlak brankářů

Ačkoli teploměr dosahoval k třicítce, v Pardubicích absolvoval první trénink na ledě s mužstvem nový kouč František Výborný, který má nečekaný přetlak na postu gólmanů. Vedle nové slovenské posily Lašáka a do extraligy se vracejícího berounského Kameše, jsou stále v kádru i A. Svoboda a Barek.

"O osudu brankářů bude rozhodovat vedení klubu, zatím jen Hylák byl poslán do sousedního Hradce. Konkurence v mužstvu není špatná," usmál se Výborný. Mužstvo už nepočítá s veteránem Janeckým.

V přípravě má i posily obrany ze Znojma, Havíře se Snopkem a také útočníka Korhoně z Liberce. "Skoro tři týdny budeme intenzivně trénovat doma. K zápasu nastoupíme až 3. srpna proti Berounu, o pár dní později odjedeme na turné do Švýcarska, kde je vyjednáno pět utkání," prozradil trenér obsah nejbližší přípravy.

Reklama

Související témata: