Hlavní obsah

Hokejová Plzeň počítá se zámořskou pětkou

PRAHA

Zámořskou formaci by mohli v případě výluky v NHL vytvořit hokejisté Plzně. Na západě Čech jsou s vedením klubu domluveni na případném startu útočníci Martin Straka z Los Angeles, anaheimský Kačer Petr Sýkora, Milan Kraft z Pittsburghu a dvojice obránců Jaroslav Špaček z Columbusu s Panterem z Floridy Pavlem Trnkou.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Petr Sýkora je jednou z posil Plzně.

Článek

"Straka, Sýkora a Špaček už s námi dnes zahájili trénink, Kraft se zapojí ve středu a Trnka příští týden," hlásil kouč Jiří Kučera. Se svým kolegou Miroslavem Přerostem uvažují o tom, že by celou pětku nechali hrát pohromadě, aby v případě začátku zámořské soutěže nenarušili souhru jednotlivých řad.

"K dispozici máme bez jednoho hráče kompletních šest pětek a v nejbližších dnech proto budeme trénovat na dvě party. Jedna na ledě, druhá v posilovně a odpoledne budeme hodně hrát," doplnil Kučera.

První přípravný zápas čeká čtvrtý celek uplynulého ročníku, který se bude muset především vyrovnat s odchodem své brankářské opory Romana Málka do ruské superligy, v úterý 3. srpna v Praze proti Spartě.

:. ANKETA
Prospěje extralize účast zámořských hráčů? Hlasujte na konci článku.

Vítkovice zahájily přípravu s 29 hráči

Z kvarteta nasmlouvaných hráčů, kteří hokejisty Vítkovic posílí v případě stávky v NHL, absolvoval dnešní zahajovací trénink na ledě jen gólman Ottawy Martin Prusek. Obránci Pavel Kubina s Markem Malíkem a útočník Václav Varaďa se budou k týmu přidávat postupně. Ledovou plochu zmodernizované ČEZ Arény po roční přestávce otestovalo celkem 26 hráčů a trojice brankářů.

"Manšaft rozdělíme na dvě poloviny a budeme trénovat dvoufázově. Ještě tento týden si zahrajeme modelované utkání se Sarezou a po neděli už najedeme na program přípravných utkání," vysvětlil kouč Ladislav Svozil.

Úvodní tréninkovou jednotku na ledě podstoupily i čtyři nové posily Ostravanů - gólman Róbert Filc (nižší soutěž v USA), obránce Stanislav Hudec (Martin), Radek Philipp (Pori) i útočník Roman Šimíček.

Poslední staronová akvizice David Moravec leží v posteli s chřipkou a trenérům není k dispozici ani dlouhodobě zraněný Krayzel. Na zkoušce je ve Vítkovicích naopak bek ze slovenské Prievidze Juraj Cebák, který se minulou zimu krátce mihl ve Vsetíně.

S mužstvem se připravuje i další dlouholetý vítkovický útočník Vladimír Vůjtek. Klub má pro něj přichystanou smlouvu, ale zkušené pravé křídlo stále koketuje se zahraničním angažmá. V úvahu připadá Švýcarsko nebo Finsko. K první zápasové prověrce Vítkovičtí nastoupí příští úterý proti Znojmu. "Kvalitním testem budou oba turnaje na Slovensku. Narazíme tam na silné soupeře včetně ruských celků," podotkl Svozil.

Zlín má trojici zámořských posil

Tři hokejisté z NHL, Petr Čajánek, Martin Erat a Tomáš Žižka, se připojili k prvnímu tréninku na ledě s mistrovským týmem Hamé Zlín. V případě výluky v NHL by tato trojice oblékla v extralize dres zlínského týmu.

Žižkovi skončila smlouva v Los Angeles Kings a nyní vyčkává, zda se mu jeho bývalý zaměstnavatel ozve s novou nabídkou. Zlínský tým o něj usiloval už v lednu a zájem stále trvá. Žižka i vedení zlínského klubu vyčkávají, jak se situace vykrystalizuje.

"Do prvního tréninku na ledě se zapojilo pět kompletních pětek i s posilami Jaroslavem Kristkem, Lukášem Galvasem a Miroslavem Kováčikem. Třikrát týdně čekají hokejisty dvě tréninkové fáze, dopoledne dvě a půl hodiny a večer od šest další dvě hodiny," uvedl tiskový mluvčí klubu Přemysl Vícha.

První utkání sehrají Zlínští na domácím ledě proti Skalici 3. srpna, kdy bude zároveň uvedena do provozu nová informační kostka nad ledovou plochou.

Jihlava i s 'Kanaďanem' Mošovským

K prvnímu tréninku po letní dovolené vyjel k přípravě na ledě i extraligový nováček Dukla Jihlava. Spolu s jinými kroužil mezi mantinely i útočník Karel Mošovský, který se po návratu z Kanady ucházel o angažmá v ruském klubu Lada Togliatti.

"Smlouvu na papíře o tom, že bude u nás Mošovský hrát, zatím nemám. Spoléhám na ústní příslib, který jsem dostal jak od hráče, tak i od jeho agenta," řekl jednatel Dukly Ivan Padělek.

Z posil chyběl na ledě pouze omluvený obránce Dušan Devečka, který se zapojí do přípravy od úterý. Naopak už naplno trénovali noví hráči brankář Lukáš Hronek, Lukáš Chmelíř, Jaroslav Mareš, Aleš Padělek, Petr Punčochář, Petr Vala, Rudolf Verčík a Martin Zajac. "V programu máme denně dvě až tři tréninkové fáze. První zápas sehrajeme v pátek proti Znojmu," dodal Padělek.

Čechmánek v zápřahu

V plné síle naskočili na led hráči Vsetína. Trenérský trojlístek Neliba - Tabara - Režnar hned zapřáhl i gólmana Romana Čechmánka, obránce Rostislava Kleslu a útočníka Branka Radivojeviče, se kterým klub počítá pro případ výluky v NHL.

Nechyběly ani další posily Valachů - obránce Petr Gřegořek (Perm) a útočníci Rostislav Vlach (Zlín), Ladislav Gengel (Beroun), Kamil Brabenec (Lulea) a Marek Zadina (Třinec).

"V plánu máme dvanáct přípravných utkání, které zahájíme za týden v úterý zápasem v polské Osvětimi. Většina soupeřů hraje nejvyšší soutěže a kvalitní zkouškou formy bude určitě tradiční turnaj Crystal Cup na Slovensku," podotkl trenér Zdislav Tabara.

Reklama

Související témata: