Hlavní obsah

Finskem otřásá další dopinkový skandál běžců na lyžích

Finský lyžařský svaz v pátek zveřejnil, že jeden z finských běžců měl na mistrovství světa v italském Val di Fiemme pozitivní test na doping. Svaz neuvedl jeho jméno, ani jaký zakázaný prostředek užil. Učiní tak jedině v případě, že výsledek potvrdí i druhá zkouška. Podle informací finské agentury STT je prý hříšnicí Kaisa Varisová.

Článek

Sedmadvacetiletá závodnice už ve středu oznámila, že je nemocná. Vysvětlila tak svou neúčast na závodech Světového poháru v Holmenkollenu, které začaly středečními sprinty, a všechny žádosti o rozhovor od té doby odmítá.

Finka měla před mistrovstvím světa ve Val di Fiemme zvýšenou hladinu hemoglobinu a vedení týmu ji stáhlo z nominace na úvodní dva závody. Vysoký počet červených krvinek naznačuje možnost krevního dopingu: Varisová si to vysvětlovala použitím takzvaného alpského domu, v kterém se simuluje vysokohorské prostředí. V závěru šampionátu už závodnice startovala.

Vláda hrozí zmrazením dotací

Pozitivní test rozlítil i finskou vládu. Politici pohrozili, že domácímu svazu zmrazí veškeré dotace. Podle ředitelky oddělení sportu na ministerstvu školství Raiji Mattilaové ministři zvažují, že lyžařům nevyplatí příspěvek na druhé čtvrtletí, který činí 737.000 eur (asi 23,5 milionu korun). Definitivně se prý rozhodne po analýze vzorku B, jehož výsledek by měl být znám 17. března.

Sankce ale chystají i sami zástupci lyžařské federace. Někteří funkcionáři odmítají dál pořádat závody běžců. Do konce roku chtějí úplně oddělit běžecký úsek od ostatních disciplín klasického i alpského lyžování.

Předseda finského svazu Seppo Rehunen byl hodně zklamaný a nabídl, že odstoupí. "Řekl jsem, že pokud se prokáže vina a bude- li si to vedení přát, tak dám svou funkci k dispozici," citovaly Rehunena agentury. "Musím se omluvit za to, že se takové věci ještě stávají. My všichni pracujeme tvrdě na tom, abychom doping z našeho sportu vymýtili," tvrdil šéf finského svazu.

Finské fiasko v Lahti

Finsko obsadilo na mistrovství světa ve Val di Fiemme v hodnocení národů s pěti medailemi šesté místo. Podle funkcionáře Mezinárodní lyžařské federace, který na dopingové testy v italském středisku dohlížel, byl finský závodník jediným hříšníkem ze 108 testovaných, který zkouškou neprošel.

Finským lyžováním otřásl před dvěma lety ohromný dopingový skandál. Na tehdejším mistrovství světa v Lahti neprošlo testy šest reprezentantů, včetně hvězd, jakými byli Mika Myllylä a Harri Kirvesniemi. Všichni dostali trest v podobě dvouletého zákazu startů. Aféra stála místo i členy realizačního štábu finské reprezentace a několik lidí z vedení svazu.

Reklama

Související témata: