Hlavní obsah

Neporazitelná Skariová triumfovala podeváté v řadě

OSLO

Nezastavitelná je norská běžkyně na lyžích Bente Skariová. V sobotu na domácích tratích v Holmenkollenu jasně vyhrála závod na 30 kilometrů klasickou technikou a je už prakticky jistou vítězkou Světového poháru. V letošním SP třicetiletá lyžařka zvítězila pojedenácté, z toho podeváté za sebou.

Foto: ČTK

Norská běžkyně na lyžích Bente Skariová.

Článek

Svého devětatřicátého prvenství ve Světovém poháru Skariová dosáhla na třicítce časem 1:21:45,4 hodiny v husté mlze. Druhá skončila finská reprezentantka Annmari Viljanmaaová se ztrátou více než dvou minut. Třetí doběhla další Finka Kaisa Saarinenová.

V hodnocení Světového poháru má Skariová čtyři závody před koncem na kontě 1142 bodů. Druhá je Estonka Kristina Šmigunová (778 b.), která už může Norku předstihnout jen v případě, že vyhraje všechny zbylé závody a Skariová v nich získá jen 35 bodů.

Skariová již letos překonala svými jedenácti triumfy rekord Rusky Jeleny Vjalbeové v počtu výher v jedné sezoně Světového poháru. Vjalbeová dokázala v běžeckém roce vyhrát devětkrát.

Klasická padesátka pro Veerpala

Estonec Andrus Veerpalu vyhrál dnešní závod Světového poháru v běhu na lyžích na 50 kilometrů klasickou technikou v Oslu. Jeho účastníci bojovali nejen s náročnou tratí, ale také s nepřízní počasí. V průběhu celého závodu hustě sněžilo, byla mlha a foukal vítr. Skvělý klasik Veerpalu, olympijský vítěz a bývalý mistr světa, se těžkými podmínkami nenechal rozhodit a zvítězil s více než půlminutovým náskokem před domácím Andersem Auklandem.

Třetí Rus Andrej Nutrichin ztratil na vítěze už přes minutu, ale v těsném souboji porazil vedoucího závodníka Světového poháru Mathiase Fredrikssona. Švéd, který si zopakoval čtvrté místo z mistrovství světa, si upevnil první příčku v průběžné klasifikaci seriálu, který vede o 152 bodů před Němcem Renem Sommerfeldtem.

Reklama

Související témata: