Hlavní obsah

Těšili se, nyní se ale smiřují s tragédii

KARLOVY VARY

Naposledy se Patrik Eliáš s Petrem Sýkorou potkali v reprezentačním týmu na olympijských hrách v Salt Lake City. Na další společnou akci, kterou je Světový pohár, se bývalí spoluhráči z New Jersey strašně těšili, jenže tragické úmrtí Ivana Hlinky je zasáhlo jako blesk. "Byl jsem naprosto v šoku," říkal Eliáš o chvíli, kdy se smutnou zprávu dozvěděl.

Foto: ČTK

Patrik Eliáš (vlevo) s Petrem Sýkorou po finále Stanley Cupu 2003

Článek

"Nemohl jsem uvěřit a bude mi nějakou dobu trvat, než se s tím smířím," tvrdil útočník Ďáblů, který na včerejší sraz národního mužstva dorazil společně s Martinem Havlátem, Tomášem Vokounem a Martinem Hamrlíkem. "Zastavili jsme u místa, kde se ta nehoda stala a viděli jsme, jak to místo lidé obsypali květinami," vyprávěl Eliáš. "To, co se trenérovi stalo, ukáže člověku, že by se neměl zabývat malichernostmi. Ve srovnání s Hlinkovou smrtí spousta věcí ustupuje do pozadí.

To Petr Sýkora vybojoval právě pod Hlinkovým vedením svůj zatím jediný titul mistra světa v roce 1999 v norském Lillehammeru. "To jsem si poprvé užil trochu slávy a moc rád na to vzpomínám. Po té strašné pondělní novince jsem ale dva dny prožíval hrozné chvilky."

Už se zase baví

Bývalá "dvojčata" z New Jersey rozdělil osud před dvěma roky, kdy Sýkora zamířil do Anaheimu a hned v první sezóně se oba střetli ve finále Stanley cupu. Tehdy atmosféra mezi nimi zhoustla, ale teď už oba tvrdí, že jsou v klidu. "Bylo to dané tím, že Patrik vyhrál a já byl v týmu poražených. Moc jsme se tehdy nebavili," přiznal anaheimský forvard.

Eliáš také chvíli marně pátral v paměti, kdy se v Americe potkali společně na ledě. "Vlastně když jsme hráli v Anaheimu, to jsme se ale ani nepozdravili," ušklíbl se. A jak to mezi nimi chodí teď? "Už si i voláme," smál se Eliáš. "Tedy já Petrovi zavolal," dodal.

Obnoví reprezentace spolupráci?

Před karlovarským hotelem Imperial se na důkaz pravdivosti svých slov také hned mohutně zdravili. "Na kluky jsem se těšil. Patrika nevyjímaje," připojil se Sýkora, který ale zatím netuší, zda s bývalým parťákem bude hrát v jednom útoku a zaklíná se obvyklou formulkou. "Nechám to na trenérech, ale s Patrikem se na ledě daří každému." To Eliáš měl spíš jasno. "Já bych chtěl hrát hlavně zleva, na centru už ne. Je tam moc práce a ta pozice mi nesedí. A že bych byl v jedné lajně s Petrem? Proč ne?"

Spousta hráčů, kteří okusili atmosféru mistrovství světa ale nepřikládá Světovému poháru příliš velkou váhu, jenže Eliáš se Sýkorou mají na věc jiný názor. "Sejdou se tam nejlepší hráči, hrajeme i o čest a samozřejmě i za pana Hlinku," prohlásil Eliáš. "Pro sebe ten turnaj řadím na úroveň olympiády," hlásil zase Sýkora, který v případě výluky NHL bude nastupovat pod vedením Marka Sýkory a po boku Romana Málka a Martina Čecha v ruském Magnitogorsku.

Eliáš se v přípravě popral

"Přípravu jsem proto ani neměnil. Chystal jsem se stejně, jako kdybych dodatečně do týmu povolán nebyl," říkal Sýkora, jenž se do mužstva dostal až po odřeknutí Roberta Langa. Eliáš se zase pravidelně připravuje se Znojmem a v týdnu si herní přípravu s Libercem zpestřil bitkou se slovenským útočníkem Bílých tygrů Ratajem.

"Padly tam nadávky, začali jsme se pošťuchovat, ale stejně si myslím, že to bylo naprosto zbytečné." Je ale vidět, že motivaci má řádnou. "Hlavně aby jsme nebyli přemotivovaní, přál si Eliáš, který se na sraz dostavil s krabicí kakaových sušenek: "Prý dodávají energii."

Reklama