Hlavní obsah

Koukal stíhá chodit i do školy

BRNO

Vysokoškolské studium stíhá vedle vrcholového sportu mistr světa v lyžařském maratonu Martin Koukal. Ještě před světovým šampionátem ve Val di Fiemme ukončil zimní semestr ve třetím ročníku Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně, kde studuje manažersko-ekonomický obor.

Foto: ČTK

Martin Koukal překvapil na MS vítězstvím v závodě na 50 km.

Článek

Koukalovy sportovní úspěchy ocenil rektor univerzity Stanislav Procházka, jenž věnoval mistrovi světa pamětní medaili školy a reprezentační dárky.

Vrcholový sport a studium lze skloubit

"Metoda kreditů dosažených za každou zkoušku umožňuje spojit studium s vrcholovým sportem. Na naší škole vystudovala při vrcholovém sportu i plavecká mistryně Evropy Hana Černá-Netrefová, která nyní na naší škole učí," uvedla prorektorka Jana Stávková.

Čtyřiadvacetiletý Koukal chce v letním semestru dokončit bakalářské zkoušky. Kvůli studiu se zřejmě zřekne i letní výpravy s horolezci do Himálají. Zatím ale ještě neuvažoval o tom, kdy by chtěl studia dokončit.

"Uvidím, jak to půjde. Vysoká škola není rychlokurs. Když se věnuji sportu, nemohu školu tak často navštěvovat," tvrdí Koukal, který měl v prvním ročníku problémy s matematikou a nyní mu nahání strach zkouška ze statistiky. "Zda to bude za dva roky nebo za čtyři, mě netlačí. Chci ještě dlouho lyžovat a vedle sportu studovat. Pokud bych musel s lyžováním skončit, tak bych začal chodit do školy denně. Potom by se dal stihnout závěr školy rychleji," dodal Koukal.

Čas je věčný problém

Běh na lyžích představuje náročnou sportovní disciplínu, při níž pouze málo závodníků stihne ještě studovat. Ze zahraničních hvězd se to podařilo Harri Kirvesniemimu z Finska a Torgny Mogrenovi ze Švédska a v minulosti také úspěšným českým běžkyním Květě Jeriové-Peckové, Blance Paulů a Dagmar Hromádkové-Švubové.

"Určitě není jednoduché spojit studium s vrcholovým sportem. Ale všechno jde, když se chce. Moji výhodu vidím v tom, že mě obojí baví a potom je všechno jednodušší," poznamenal Koukal.

Největší problém je pro něj najít čas. "Z mého pohledu je nejhorší, že teoreticky bych měl nejvíc času na studium v přípravě na sezonu v Kiruně, kde ale také hodně trénuji. Po tvrdém tréninku jsem nejvíce unaven, takže mám skripta, která si přivezu z Kiruny, většinou krásně uležená," přiznal Koukal. "Poznal jsem, že nejlepší čas skončit studování je v okamžiku, když si přečtu třikrát jednu stránku a nevnímám, co na ní je. To je nejvyšší čas zavřít skripta a jít spát," dodal Koukal.

Reklama