Hlavní obsah

Hokejisté vyrážejí na Finy

HELSINKY

Po třech přípravných duelech česká hokejová reprezentace konečně sehraje první ostrý souboj v letošním ročníku Světového poháru. V pondělí večer od 19 hodin se v úvodním zápase evropské zóny střetne v helsinské Hartwall Areně s týmem Finska.

Článek

Třikrát v minulém týdnu vyjel národní tým pod vedením Vladimíra Růžičky na led a ani jednou nebyl poražen, když nastřílel celkem třináct branek. "Věděli jsme, že dopředu budeme dobří, ale prioritou pro nás zůstává sladění defenzívní činnosti," potvrdil kouč, který s mužstvem do Finska dorazil v neděli až po osmé večer.

V sobotu si hráči orazili, věnovali se regeneraci a jen ti nejzapálenější volili dobrovolný trénink. V neděli dopoledne se ještě reprezentanti připravovali v Letňanech na širším kluzišti, protože Finové jako jediní z Evropy dostali výjimku, a dnešní helsinský duel proběhne na ledě větších rozměrů, než je obvyklé v NHL.

Rusové hrozili

Konečná sestava českého mužstva doznala ještě před odletem do Skandinávie změny. Brankář Martin Prusek utrpěl zranění kloubu a v nominaci jej nakonec nahradil 39letý strážce branky pražské Sparty Petr Bříza.

Původně sice trenéři počítali s účastí náhradníka Dušana Salfického, jemuž ale ruský Čerepovec vyhrožoval zrušením smlouvy v případě účasti na SP. "Ruská liga začíná už 1. září a Dušanovi řekli, ať si jede, ale pak už se prý nemusí vracet. Nemůžeme ohrozit hráčův kontrakt, ale chování ruského mužstva by měla řešit mezinárodní federace. Podobně na tom jsou Němci, kteří chtěli z Voskresensku nominovat Jana Bendu," čílil se reprezentační manažer Zbyněk Kusý.

Výprava hokejistů odletěla do Helsinek ještě bez Břízy, který byl se Spartou na soustředění ve Švýcarsku, ale v neděli večer se měl vrátit do Prahy. "K týmu by se tak mohl připojit už dnes odpoledne," je přesvědčen Kusý.

Koho vyřadit?

Největším problémem pro Růžičku zůstává výběr šesti obránců a dvanácti útočníků, což je počet stanovený NHL pro jedno utkání. Pět hráčů a gólman tak musí zůstat v civilu. "Koho škrtnout, to je velmi složité. Ti, co dnes nenastoupí, se ale nemusí bát, že v dalším průběhu soutěže nedostanou šanci," slíbil trenér.

Před osmi lety při premiéře SP podlehli hokejisté na finském ledě 3:7 a ze současného kádru u tehdejšího krachu byla desítka reprezentantů (Dopita, Jágr, Reichel, Straka, Ručinský, Šlégr, Čechmánek, Bříza, P. Sýkora, R. Hamrlík).

"Mám pocit, že tolik branek ale nepadne," předvídá Růžička, "Výsledek by měl být příznivější," přál si kouč, jenž pětici reprezentantů, která proti Suomi nezasáhne do hry, hodlá oznámit až během dneška.

"Tragédie Ivana Hlinky hráče zdrtila. Vidíme, že existují podstatnější věci, než je hokej. V kabině ale už cítím, jak jsou kluci nabuzení. Vědí, o co jde. Důležité bude ve zlomových momentech nezpanikařit a odehrát turnaj v pohodě," plánuje Růžička.

Pravděpodobná sestava proti Finům
Vokoun (Čechmánek) - Židlický, Fischer, Šlégr, T. Kaberle, Špaček, R. Hamrlík - Hejduk, Reichel, Ručinský - Jágr, Straka, Havlát - P. Sýkora, Prospal, Eliáš - Čajánek, Dopita, Vlasák.
S kým hrají v základní skupině
30. 8.HelsinkyFinsko-Česko
1. 9.StockholmŠvédsko-Česko
3. 9.PrahaČesko-Německo
Všechny duely začínají v 19.00 a vysílá je TV Nova.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice