Hlavní obsah

Povinností hokejistů je porazit doma Němce

PRAHA

Porážky ve Finsku a Švédsku prakticky připravily české hokejisty o možnost hrát čtvrtfinále SP na svém ledě a při jediném domácím vystoupení proti Německu se proto chtějí v pátek ukázat v co nejlepším světle. "Naší povinností je uspět. Nesmíme nic podcenit, řeči o papírově slabších soupeřích nejsou na místě," uvažuje kouč Vladimír Růžička.

Článek

"Od Německa lze očekávat hodně zarputilou obranu, hrají o každý centimetr ledu a rvou se o každý gól, navíc nemají v Praze v podstatě co ztratit. Půjdou houževnatě do každého souboje a budou se snažit využít každé chyby," soudí trenér Vladimír Růžička.

Ručinský zraněn

Při čtvrtečním hodinovém tréninku na ledě Sazka Areny chyběl Martin Ručinský, jenž má natažené postranní kolenní vazy levé nohy a dnes nenastoupí stejně jako Robert Reichel, jehož bolí záda. Z obránců bude odpočívat Jiří Fischer a s ním zřejmě i Marek Židlický. Roli kapitána přijme v zápase Martin Straka a do branky znovu půjde Tomáš Vokoun, který si řekl trenérovi o další příležitost.

Sestava by měla vypadat takto: Vokoun - R. Hamrlík, Malík, T. Kaberle, Šlégr, Špaček, Škoula - Havlát, Výborný, Eliáš - Hejduk, Čajánek, Dvořák - Jágr, Prospal, Straka - P. Sýkora, Dopita, Vlasák - Vašíček.

"Doba zkoušení je pryč, už se chceme dobrat k ideální podobě složení útoků, proto jsem roztrhnul i Sýkoru s Eliášem," soudí Růžička. Výborný, který si ve Švédsku ledoval koleno, by měl být v pořádku.

Chtějí navázat na poslední třetinu ve Švédsku

Přestože páteční zápas s Němci z hlediska vývoje ve skupině už tolik neznamená, kouč i hráči míní, že v něm půjde o potvrzení zlepšeného dojmu z poslední třetiny ve Švédsku.

"Po neslaném, nemastném výkonu v Helsinkách a hodně slabých dvou třetinách stockholmského utkání to až ve třetí části konečně vypadalo, že umíme hrát hokej. Kluci ukázali, čeho jsou schopni, soupeře k ničemu nepustili. Švédové, kteří předtím snadno trestali naši nedisciplinovanost, se nedokázali dostat z obranného pásma, přestože mají strašně silný tým," říkal kouč.

"Musíme pokračovat ve výkonu z posledních dvaceti minut proti Švédsku. Je potřeba, abychom věděli, že musíme hrát v takovém tempu, s takovým nasazením a tak zodpovědně jako poslední dvacet minut proti Švédům, abychom měli šanci na úspěch," prohlašuje Straka.

Opakování blamáže z roku 1996 se nebojí

"Na Němce by měly platit dobrý pohyb a rychlá kombinace v útočném pásmu. Pro psychickou pohodu by bylo moc důležité vyhrát, i když klíčové bude až úterní čtvrtfinále," potvrzuje útočník Milan Hejduk, který proti Švédům odpočíval.

"Zrovna pro Hejduka, jenž dokáže rozhodovat zápasy, bychom potřebovali spolehlivého centra a zdá se mi, že by tím správným typem mohl být právě Čajánek," vysvětluje další míchaní sestavou Růžička, který nemá obavy z blamáže, podobné debaklu 1:7 s Němci na minulém SP.

"V mužstvu nepanuje nezdravý duch, naopak cítím, že teprve ukážeme skutečnou sílu. Za to, co předvedli hráči ve třetí třetině zápasu ve Švédsku, jim patří poděkování. Jen musíme zapomenout na ty hloupé fauly z druhé třetiny i studený hokej proti Finům," uvažuje trenér.

Vokoun si o místo v brance řekl sám

"Těší mě, že jsme se zvedli jako mužstvo," tvrdil i Tomáš Vokoun., který je ale po dvou prohrách dost sebekritický a usiluje o nápravu. "V každém zápase jsem zatím dostal čtyři góly, nebyly sice po mých chybách, ale jsem tam od toho, abych také něco navíc chytil. Brankář je základem úspěchu, musí být rozhodující síla a chyby v defenzivě napravit," citovala ČTK gólmana, který si sám řekl o další příležitost, i když původně měl proti Němcům hájit branku Čechmánek.

"Necítím se tak dobře, abych si mohl dovolit sedět a pak jít až na čtvrtfinále, určitě je pro mě lepší chytat," vysvětlil strážce svatyně Nashvillu, který by při výluce NHL nastupoval za Znojmo.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240420T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice