Hlavní obsah

Výměny v NHL se nevyhnuly ani Čechům

NEW YORK

Uzávěrka přestupů v NHL, která skončila v úterý v noci, zvýšila v zámořské lize tempo hráčských výměn mezi jednotlivými kluby. Trejdy se nevyhnuly ani českým hráčům, s Pittsburghem se rozloučil Jan Hrdina, Radek Dvořák odchází New York Rangers, Radim Vrbata opouští Colorado a Richard Šmehlík se stěhuje z Atlanty.

Foto: internet

Útočník Jan Hrdina (vpravo) vymění tučňáka na dresu za kojota.

Článek

Hrdina bude oblékat dres Phoenixu, jehož vedení si slibuje, že se český reprezentant stane vůdcem týmu po Tonym Amontem, který byl v pondělí vyměněn do Philadelphie. Spolu s Hrdinou přišel z týmu Penguins ještě obránce Francois Leroux. Opačným směrem zamířili tři mladíci včetně odborníky uznávaného Ramziho Abida. Hrdinovi se ještě více vzdálila naděje na to, že si letos zahraje Stanley Cup.

Totéž po jeho odchodu platí ale i o Pittsburghu, kde byl Hrdina s 39 body v týmovém hodnocení třetí za Mario Lemieuxem a Martinem Strakou, s nimiž v jednom útoku představoval údernou sílu "Tučňáků". Navíc se spekuluje o odchodu Straky, což by nejspíš znamenalo konec Lemieuxových nadějí na zisk Art Ross Trophy pro vítěze kanadského bodování základní části.

Dvořák do Kanady, Píša k Jezdcům

Výměna mezi New Yorkem Rangers a Edmontonem se přímo dotkla i dvou českých hráčů, Aleše Píši a Radka Dvořáka. Do Edmontonu zamířil spolu s Dvořákem obránce Cory Cross, opačným směrem putoval s Píšou forvard Anson Carter, letošní nejproduktivnější hráč Oilers.

Dvojnásobný mistr světa Dvořák, který loni hrál na olympijských hrách v Salt Lake City, si v letošním ročníku NHL připsal v 63 zápasech 27 bodů za šest gólů a 21 asistencí. Rangers ho získali v prosinci 1999 z Floridy.

Píša loni odehrál při premiéře v NHL jen dva zápasy, ale letos už se do kádru prosadil. Nastoupil ve 48 utkáních a nasbíral čtyři body za gól a tři přihrávky.

Podle aktuální tabulky si polepšil spíše Dvořák. Edmonton se drží na osmém místě v Západní konferenci, které mu zaručuje postup do play off. Před devátým Nashvillem má náskok pěti bodů. Rangers jsou ve Východní konferenci devátí a na osmé New York Islanders ztrácí čtyři body.

Vrbata jde do horšího, Šmehlík posílí Ďábly

Radim Vrbata si naopak letošní Stanley Cup nezahraje. Favorit Západní konfernce, Colorado Avalanche, jej vyměnil do Caroliny za Batese Battagliu. Hurricanes se pohybují ve Východní konferenci na spodních příčkách.

Jednadvacetiletý Vrbata působil v prvním týmu Colorada druhou sezonu a nasbíral v 66 zápasech 30 bodů za 11 branek a 19 asistencí. V minulém ročníku odehrál rodák z Mladé Boleslavi 52 utkání a připsal si také 30 bodů za 18 přesných tref a 12 přihrávek. V play off, v němž Colorado vypadlo v semifinále s Detroitem, dostal příležitost v devíti utkáních, v nichž nebodoval.

Olympijský vítěz z Nagana Richard Šmehlík si polepšil výrazně už v pondělí. Z posledního celku Východní konference, Atlanty Trashers, odchází do New Jersey, které figuruje na druhém místě. Atlanta za českého beka získala právo výběru ve čtvrtém kole letošního draftu.

Reklama

  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice