Hlavní obsah

Pálffy: O peníze mi nejde, do Prahy mě přitáhl hokej

Marek BurkertSport.czPrávo

Žigmund Pálffy se nestačil v Praze ani pořádně rozkoukat a už má za sebou první trénink v dresu Slavie. Slovenského forvarda nadchlo prostředí Sazka Areny, která bude extraligovým domovem slávistů, a už se nemůže dočkat až bude hrát. "Než se rozběhne NHL, tak se potřebuji dostat do formy," říká v rozhovoru pro Právo.

Foto: www.princeton.edu

Žigmund Pálffy v dresu Slovenska

Článek

Objevily se zprávy, že se místo za Slavii chystáte hrát za slovenskou Skalicu, co je na tom pravdy? Myslím, že ten informační šum vyrobili novináři. Od začátku bylo dané, že sezónu začnu na Slavii a podle dohody nastoupím k několika utkáním na Slovensku. Řekněme tak k deseti zápasům. To pořád platí. Kluby se teď musí domluvit mezi sebou. Že za Skalicu nebudu hrát, jsem ale také nikdy neřekl.

Při zvažování nabídek hrála roli také finanční stránka věci? O peníze mi nejde, to bych byl asi někde jinde. Měl jsem nabídky ze Švýcarska, Ruska a Švédska. V Praze jsem hlavně kvůli dobrému hokeji a pak, mám to autem dvě a půl hodiny cesty z Bratislavy.

Po minulé sezóně jste odmítl nabídku Los Angeles a nyní jste nechráněným volným hráčem. Pokročili jste v jednání s vedením Kings? Všichni vlastníci klubů čekají. Manažer Kings zase nějak podivně komunikuje s mým agentem. Předloží nabídku a pak ji stáhne. Snad se liga rozjede co nejdřív. Ale myslím, že hráčská asociace ze svých požadavků nesleví.

Bývalý reprezentant a nyní skaut Los Angeles Václav Nedomanský prohlásil, že jste udělal chybu, když jste nabídku nepřijal. On to tak nemyslel. Uznávám ho jako člověka, ale radši si nechám poradit od svého agenta.

Od ledna jste měl problémy se zraněným ramenem, už jste v pořádku? Ještě to není stoprocentní, musím absolvovat vyšetření u fyzioterapeuta Pavla Koláře, pak se uvidí. Na hokej se už strašně těším. Než se rozběhne NHL, tak se potřebuji dostat do formy. Teď potřebuji hlavně dobrý trénink.

Znamená to, že v pátek ve Vsetíně za Slavii ještě nenastoupíte? To ještě nevím, při tréninku jsem se cítil docela dobře. Na ledě se vlastně připravuji už měsíc a půl.

Nemáte trochu obavy, jak se vám po zranění bude dařit? Dvanáct let hraju NHL, tak nevím, proč bych najednou měl mít strach.

Počítáte, že budete nastupovat v jednom útoku s krajanem Jozefem Stümpelem, který se má k týmu připojit ve středu? Asi by to tak mělo být. Slavia má dostatečně silné mužstvo, takže by se obešla i bez nás, ale když jsme společně v Praze, tak jí budeme chtít pomoct. Na složení útoků se ale budete muset zeptat trenéra Růžičky.

Hrál ve vašem příchodu do Slavie roli fakt, že Růžička se Stümpelem se znali z dob společného působení v Bostonu? To snad ani ne. Mám agenta, který to prostě tak zařídil. Česká extraliga je na vyšší úrovni než slovenská, proto jsem na Slavii.

Kolik hráčů Slavie znáte osobně? Frantu Kučeru, Pepu Beránka. Neměl bych mít problém do party zapadnout.

V týmu je také Radek Duda, s nímž jste měl na mistrovství světa v roce 2003 konflikt. Není mezi vámi trochu vyhrocený vztah? V tom, co se děje na ledě a mimo něj, je ohromný rozdíl. Radek prostě hraje takový hokej a v určitou chvíli jsme se střetli a rozhodčí ho vyloučil do konce zápasu. Nic za tím ale nehledejte.

Stačil jste si kromě Sazka Areny už v Praze něco prohlédnout? Přijel jsem v pondělí večer, takže jsem neměl čas. Hala je ale krásná. Naprosto srovnatelná s arénami v NHL. Klub mi zařídil i byt. Nic přehnaně luxusního jsem nechtěl, prostě normální podmínky. Za pár dní by za mnou měla dorazit i přítelkyně.

Byl jste se také podívat na stadiónu v Edenu? Tam jsem byl dopoledne. Je to proti Sazka Areně dost rozdíl.

Máte už od nových spoluhráčů nějaký tip, kam se zajít podívat? Chci se trochu porozhlédnout, ale v Praze je to oproti Los Angeles dost složité. Moc se tady nevyznám, ty vaše ulice mi dělají problémy.

Měl jste čas sledovat i výkony slovenského mužstva na Světovém poháru? Pro kluky bylo těžké dostat se do tempa. Nepřipravili se tak, jak měli. Trénovali na širších kluzištích a přechod na užší led byl pro ně najednou obtížný. Musí na to ale zapomenout a jít dál.

V extralize si taky užijete širší kluziště. V tom je ale pro mě výhoda. Budu mít mnohem víc prostoru a ubude kontaktů.

Reklama

Související témata: