Hlavní obsah

Cyklista po těžkém pádu v nemocnici zemřel

ST. ETIENNE

Kazašský cyklista Andrej Kivilev ve středu zemřel v nemocnici v St. Etienne, kam byl převezen po úterním těžkém pádu v 2. etapě závodu Paříž-Nice. Při pádu utrpěl Kivilev těžkou frakturu lebky a zlomeniny žeber, když po kolizi s dvěma dalšími závodníky přeletěl ve vysoké rychlosti přes řidítka. Život mu nezachránila ani několikahodinová operace.

Foto: ČTK

Kazašský cyklista Andrej Kivilev (na archivním snímku ze 17. července 2001) zemřel v nemocnici v St. Etienne po těžkém pádu v druhé etapě závodu Paříž-Nice.

Článek

Podle prvních zpráv z nemocnice v Saint-Chamond přitom 44. muž světového silničářského žebříčku vyvázl z hrozivě vyhlížejícího pádu jen s lehčími zraněními v obličeji. Po převozu na specializované neurochirurgické oddělení do St. Etienne ale Kivilev upadl večer do komatu a dnes dopoledne zemřel.

Devětadvacetiletý kazašský reprezentant byl čerstvým otcem. S manželkou Natalií měl půlročního syna Leonarda. Kazach se v pelotonu dokázal prosadit, loni obsadil v závodu z Paříže do Nice čtvrté místo, čtvrtý byl i v celkovém pořadí předloňské Tour de France.

Nezávodilo se

Šokovaný peloton v dnešní třetí etapě závodu Paříž-Nice nezávodil. 191 kilometrů dlouhou trať absolvovali cyklisté pohromadě a ve volném tempu. S mírným náskokem jelo v čele sedm týmových kolegů devětadvacetiletého Kivileva z francouzské stáje Cofidis. Ve stejném pořadí projeli za aplausu diváků i cílem.

"Jsme z toho stále všichni v šoku," uvedl Francis Van Londerseele, sportovní ředitel týmu Cofidis. "Je to katastrofa. Znal jsem Kivileva velice dobře, mnohokrát jsme spolu jednali. Před několika dny se mi dokonce svěřil, že mu letos končí smlouva a že by rád jezdil u nás," dodal manažer týmu Telekom Walter Godefroot.

Zarmoucený Armstrong

Velmi zarmoucen byl zprávou o smrti Andreje Kivileva i Lance Armstrong, podle kterého byl kazašský cyklista jedinečný. Pro Kivileva měl jen slova chvály a uznání. "Byl to náš člověk - důsledný, vytrvalý, pracovitý a skvělý parťák," tvrdí čtyřnásobný vítěz Tour de France.

"Během let jsem Andreje celkem dobře poznal a opravdu jsem jej i jeho styl obdivoval," napsal Američan na své internetové stránce. "Andrej byl jedinečný," dodal Armstrong.

Podle svých slov ztratil Američan v Kivilevovi skvělého partnera pro závody. "Rád jsem s ním závodil, protože jste si mohli být jistí, že až přijdou kopce, dá do toho všechno. Dokázal ohromně útočit!" napsal Armstrong. "Andreji, budeš mi chybět příteli. Budu tě hledat před každým velkým stoupáním, jak jsem to dělal dosud, a budu si celým srdcem přát, abys tam byl a rozjel to. Rozsvítil to, jako jsi to už tolikrát v minulosti udělal," dodal.

S tragickou zvěstí o smrti svého krajana se těžko vyrovnával také jeho krajan Alexandr Vinokurov. "Nemohu to pochopit. Ještě před včerejší etapou jsem s ním mluvil - a teď je mrtvý," řekl viditelně otřesený závodník.

Naposledy před čtyřmi lety

Světová silniční cyklistika zaznamenala poslední tragické úmrtí před čtyřmi lety, kdy nehodu v závodu Kolem Katalánska nepřežil Španěl Manuel Sanroma. V roce 1995 zahynul na Tour de France italský závodník Fabio Casartelli.

Reklama