Hlavní obsah

Havlát chce hrát doma s Eliášem

PRAHA

Třinci, jehož je dosud v Česku kmenovým hráčem, je vděčen, že zde před lety dostal šanci nastupovat v extralize. Vrátit se do slezského klubu ale už teď nechce. Hokejový útočník Martin Havlát je pevně rozhodnut, že v době výluky v NHL bude hrát domácí extraligu za Znojmo.

Foto: ČTK

Martin Havlát v dresu Ottawy

Článek

"Hlavní důvody jsou dva. Nastupovat v jednom útoku společně s Patrikem Eliášem je pro mě samozřejmě nesmírně lákavé. Z Brna, kde mám byt, je to navíc do Znojma necelá hodinka jízdy autem. Z každého tréninku či zápasu se sem mohu vracet, což by v případě angažmá v Třinci nepřicházelo v úvahu. A já si chci v době stávky užít domova," říká třiadvacetiletý hokejista Ottawy a mistr světa z Petrohradu.

Znojmu to dluží

Havláta navíc pojí velice korektní vztahy s prezidentem znojemského klubu Jaroslavem Vlasákem. "Když jsem se loni přes léto se Znojmem připravoval a pak jsem odešel v úvodu sezóny odehrát několik utkání za Spartu, vůbec se na mě nenaštval," cení si.

Brněnský odchovanec věří, že se mu jeho přání splní. "Snad se znojemské vedení s třineckými funkcionáři brzy domluví na odstupném. Prozatím o jiné variantě ani neuvažuji. Doufám, že příští pátek už bych mohl za Znojmo nastoupit," dělá si naděje.

Doma klidně celou sezónu

Zdaleka nemíří do neznáma. "Ve Znojmě jsem trénoval již před rokem a i letos zde už mám pár tréninků za sebou. Všechny kluky tudíž dobře znám. Je tu vynikající mužstvo a skvělá parta. V klubu navíc vládne specifická rodinná atmosféra. A s Patrikem Eliášem kvalita týmu ještě výrazně vzroste. Určitě bychom mohli pomýšlet v extralize na nejvyšší mety. Zvlášť když vím, před jak fantastickým publikem se ve Znojmě hokej hraje. S pomocí skvělých fandů bychom určitě zlomili znojemské čtvrtfinálové prokletí," je si jist.

Tomu, že by NHL v dohledné době v zámoří začala, už příliš nevěří. "Určitě bych ve Znojmě strávil delší dobu. Možná i celou sezónu," očekává Havlát. Ještě nepřemýšlel o tom, zda by v jejím průběhu přijal reprezentační pozvánku. "Rozhodně teď neříkám ne," připouští i tuto možnost.

Určitě by ale hodně stál o start na mistrovství světa. "Bude se konat v Rakousku, tedy skoro za humny. Pokud NHL nezačne a já nebudu moct usilovat s Ottawou o Stanleyův pohár, byl by pro mě šampionát jednoznačným vrcholem sezóny," vzkazuje Havlát trenérovi národního mužstva Vladimíru Růžičkovi, že s ním může pro MS stoprocentně počítat.

Reklama