Hlavní obsah

S mladíčkem Hylákem v brance Pardubice poprvé bodovaly

PRAHA

Díky nadprůměrnému výkonu mladého gólmana Alexandra Hyláka remizovali hokejisté Pardubic v Praze s místní Spartou i po prodloužení 2:2 a získali v letošní sezoně první bod. Rodinné měření sil mezi Davidem Výborným, útočníkem Sparty, a jeho otcem Františkem na střídačce východočeského klubu tak skončilo bez vítěze.

Článek

Pardubickým se sice hned v úvodu naskytla výborná příležitost, ale Mikeska ji zblízka neproměnil a odstartoval nápor domácích. Jako první se zastřeloval Petr Nedvěd, po něm to zkoušel tečí Výborný a ve vlastním oslabení kanonýr Marek, avšak mladík Hylák, který je na hostování v prvoligovém Hradci Králové a v této sezoně se objevil v pardubické svatyni poprvé, čaroval. A vedení se naopak ujali hosté; v přesilové hře se o ně postaral obránce Snopek.

Spartu inkasovaný gól nezaskočil, ještě přidala na důrazu a agresivitě a tlačila se před Hylákovu branku. Ton však ve slibné pozici promáchl puk a hned z protiútoku se po levé straně protáhl jako úhoř rychlík Petr Sýkora, zbavil se obránců Dobroně i Řezníčka a svůj únik zakončil přesnou střelou.

Sparta spustila útočnou smršť

Pardubičtí šli do kabin s dvougólovým náskokem, ale hned po zahájení prostřední části hry spustila Sparta další útočnou smršť. V koncovce však postrádala větší důraz, jindy jí zase jako v případě Nedvědovy střely, která zazvonila o horní tyčku, chyběl i kousek štěstí. Hylák se překonával, Netíkovi vleže chytil stoprocentní šanci, na Pilařovu střelu, jež prolétla těsně před pardubickým gólmanem mezi nohama obránce Čáslavy, však už nedosáhl.

Hostům svitla naděje na zvýšení náskoku poté, co v oslabení už už unikal domácím zadákům díky svým výjimečným bruslařským schopnostem Petr Sýkora, ale obránce Řezníček jej ještě stačil zastavit. Hlavní sudí Mikula zákrok sparťanského beka neposoudil jako nedovolený a vzápětí se vyznamenal domácí brankář Bříza, jenž na poslední chvíli zlikvidoval Průchovu možnost.

Holešovičtí vystupňovali v závěrečném dějství svůj tlak a úplně volný Kotrla zvedl puk nad ležícího Hyláka a srovnal stav. Oba týmy se pak snažily strhnout výhru na svoji stranu, ale sparťan Ton minul branku a na druhé straně Bříza vychytal stoprocentní možnost Koukalovi. Sedm sekund před koncem základní hrací doby Hylák skvěle zareagoval na Chabadovu střelu a vynutil prodloužení. V něm měli ideální šance rozhodnout Výborný a Petr Sýkora, ale na dělbě bodů se už nic nezměnilo.

Hlasy trenérů

Slavomír Lener (Sparta Praha): "Bylo to oboustranně vynikající utkání, celých pětašedesát minut. Pardubice už se musely chytnout, hrály dobře už v Plzni a dnes už také šance proměnily. My jsme byli hrozně rádi, že se nám silou vůle podařilo ve druhé třetině vstřelit kontaktní gól, a pak jsme si vytvořili řadu šancí a dostali soupeře pod tlak, takže bylo jen otázkou času, kdy se nám podaří skóre srovnat. Nechápeme to tak, že bychom bod ztratili, naopak jsme spokojeni, že jsme udělali maximum pro diváky."

František Výborný (Pardubice): "První bod je povzbuzením do dalších zápasů. Utkání jsme měli dobře rozehrané, ale Sparta je vynikající mužstvo, dostala nás pod tlak a nakonec zápas zremizovala. Brankáře Hyláka jsme chtěli nasadit už minule, ale přijel z Hradce s maličko pochroumanou rukou, tak jsme se definitivně rozhodli až po zápasu v Plzni. Vychytal několik tutových gólů, stejně jako Bříza na druhé straně, ale od něj se to už bere jako normální věc."

Sparta - Pardubice 2:2 po prodl.
Branky a nahrávky: 34. Pilař (P. Nedvěd), 44. Kotrla (Netík) - 13. Snopek (Dopita), 17. P. Sýkora (Kolář). Rozhodčí: Mikula - Český, Kostka. Vyloučení: 6:6, navíc Bříza (Sparta) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 6853. Třetiny: 0:2, 1:0, 1:0 - 0:0

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice