Hlavní obsah

Vedení Šoproně zfalšovalo zápis o utkání s Brnem

ŠOPROŇ

Po čtvrtfinálovém utkání Euroligy, v němž podlehly basketbalistky Brna Šoproni 78:79, vyšlo najevo, že rozhodující body si maďarský celek připsal neoprávněně. Vedení moravského klubu chtělo zprávu uvést do zápisu o utkání a přitom zjistilo, že domácí činovníci zapsali jako střelkyni posledních bodů jinou hráčku.

Foto: ČTK/Otto Ballon Mierny

Gordana Bogojevičová ze Šoproně (vlevo) blokuje Zuzanu Žirkovou z Brna.

Článek

Patnáct vteřin před koncem za stavu 78:77 ve prospěch českých mistryň v podkošovém souboji brněnskou hráčku Machovou faulovala Lichnerová, která se dopustila páté osobní chyby a tím pro ni utkání skončilo.

Trenér Brna Jan Bobrovský si vzal oddechový čas, po němž ale Slovenka v nastalé vřavě znovu naskočila do hry. Machová neproměnila ani jeden ze dvou pokusů a při protiútoku byla faulována o deset sekund později Lichnerová, která proměnila oba trestné hody a rozhodla o těsném vítězství Šoproně.

Maďaři i komisař se vytratili

Vedení brněnského klubu chtělo podle regulí podat protest a situaci uvést do zápisu o utkání. Maďarská strana ale zmizela a zfalšovala zápis o utkání, když poslední dva trestné hody připsala jiné hráčce.

"Chtěl jsem všechno uvést do zápisu, což mi ale vedení domácího klubu neumožnilo. Rovněž komisař zápasu nebyl k sehnání," řekl manažer brněnského klubu Jiří Hamza, který při příchodu do haly dostal na uvítanou facku od jednoho z fanoušků domácího týmu.

"Nyní zvažujeme, zda podáme v pátek protest, který je třeba podložit pěti tisíci eur. Celý závěr zápasu má natočený Česká televize. Je ale otázka, jak se po zfalšování zápisu ke všemu FIBA postaví," dodal Hamza.

Vedení od samého začátku

Brněnské hráčky se nelekly bouřlivého prostředí v hale a už ve 4. minutě po koších Vodičkové vedly 10:5 a těsnou obranou držely cenný náskok. Machová se Žirkovou přidaly důležité trojky, čímž po první čtvrtině získal český mistr vedení rozdílem sedmi bodů.

Trochu zaskočenou Šoproň táhla brazilská pivotka de Oliveirová, hlavně díky ní maďarský celek snížil na 27:30, ale střídající Vítečková opakovaně dokázala z křídla proniknout pod koš a nebojácně zakončit, takže v polovině utkání to bylo 38:31 pro Brno.

Brňanky dobře bránily

České šampiónky navíc velmi dobře doskakovaly a domácí basketbalistky těžko hledaly recept na jejich dobrou obrannou činnost. Až Bogojevičová rozvířila útoky Šoproně, na začátku čtvrté části se domácí povedla šňůra 11:1 a pět minut před koncem poprvé získal ve skóre navrch (67:65).

Závěr byl nesmírně dramatický, nejstarší hráčka na palubovce 35letá Baloghová držela taktovku maďarského celku, který 48 sekund před koncem vedl 77:75, trojka Machové obrátila skóre, ale poslední slovo měly domácí hráčky, když Lichnerová pět sekund před závěrečným klaksonem proměnila oba trestné hody.

Reklama

Související témata: