Hlavní obsah

Trenér Výborný rezignoval, Pardubice povede Martinec

PARDUBICE

Pardubické hokejové trápení se po šesti extraligových zápasech rozhodl trenér František Výborný vyřešit rezignací. Svůj krok oznámil vedení klubu, který je na posledním místě tabulky se čtyřbodovou ztrátou, ve středu večer. Ambiciózní tým má ze dna pozvednout pardubická legenda Vladimír Martinec.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Moc radosti si v této sezóně hokejisté Pardubic neužívají.

Článek

Pardubicím chybí jiskra, napětí je i v kabině. Jeden z největších favoritů soutěže má po šesti utkáních na kontě pouhý bodík za remízu 2:2 na Spartě.

"Vedení mi vytvořilo skutečně optimální podmínky, s tím jsem se snad ještě nesetkal. Jenomže já sám jsem se strašně užíral. Nic naplat, trenér je zodpovědný za výsledky a mě mrzelo, do jaké pozice jsem tým dostal. Rozhodoval jsem se snad dvacet hodin," vysvětloval Výborný pro ČTK. Myšlenkami na odchod se prý zaobíral už po třetím čtvrtém zápasu, pak sám sobě dal dva tři další.

"Jenomže situace se nezlepšila, a tak jsem dospěl k přesvědčení, že je čas odejít. Letošní ročník je s hráči z NHL hodně specifický, každý zápas připomíná play-off. V minulých letech Pardubice neměly problémy, a když bylo zapotřebí, soupeře přitlačily a většinou ho přehrály. I letos je mužstvo kvalitní, jen potřebuje včas nový impulz a já nechtěl, aby teď třeba prohrálo s Jihlavou. Však víme, jak dopadly před rokem České Budějovice," připomněl sestup tradičního účastníka elitní soutěže do první ligy.

Trenér má být z Pardubic

Pozvednout skleslý tým, v němž se nedaří ani hvězdnému Milanu Hejdukovi, se má nyní pokusit jeden z nejslavnějších hokejistů pardubické historie. Trojnásobný mistr světa Martinec působil u A-týmu Pardubic naposledy v průběhu sezóny 1990/91, rok předtím dovedl Východočechy zatím k poslednímu mistrovskému titulu.

Pětapadesátiletý Martinec dosud působil jako hlavní trenér pardubické juniorky a je členem představenstva klubu.

Trojnásobný světový šampión ze sedmdesátých let sbíral úspěchy také u národního mužstva. Jako asistent byl od roku 1997 u dalších tří vítězství na MS i u triumfu na olympijských hrách v Naganu.

Manažer Zbyněk Kusý připustil, že ve hře byli i jiní adepti. "Ano, padla i jiná jména, ale v představenstvu je sedm lidí a nakonec převážil názor, že trenér bude z Pardubic. Tečka," odmítl spekulovat.

Velké zásahy Kusý neplánoval

Ještě ve středu se vedení dušovalo, že nehodlá činit velké zásahy do kádru či realizačního týmu. "Rozhodně nepropadáme panice a věříme, že se tým dokáže zvednout," prohlásil včera Kusý.

Jenže herní projev je špatný a hráči s každým dalším nezdarem ztrácejí sebedůvěru. I proto kouč Výborný odstoupil. I proto také přece jen došlo ke změnám v kádru. Útočník Pištek zamířil na měsíční hostování do Vsetína a uzdravenému útočníkovi Kudrnovi bylo naznačeno, aby si hledal jiné angažmá.

V Pardubicích viditelně skřípe obranná činnost, v ofenzívě se pak každý snaží rozhodnout sám, a proto Pardubičtí těžko dávají branky. "Kluci si málo věří. Potřebují se zvednout hlavně psychicky, nesmíme házet flintu do žita a je nutné si věřit," burcoval včera asistent kouče Jiří Šejba, který na lavičce zůstává.

Reklama

Související témata: