Hlavní obsah

Bratři Frolíkové si lebedí vedle hvězd

KLADNO

Otec Frolík, bývalý hokejista Slavie, pyšně usedá do hlediště při každém domácím zápase Kladna, objíždí i některá utkání venku. Vždyť jeho šestnáctiletý syn Michael při extraligovém debutu doplňuje legendární duo Patera, Procházka a starší Martin na ledě kombinuje s nejzářivější hvězdou českého hokeje Jaromírem Jágrem!

Článek

"Vůbec mě nenapadlo, že bych s ním mohl hrát v jedné řadě, já se spíš bál, že po jeho příchodu na mě nezbyde místo v kádru. Po porážce ve Vsetíně za mnou ale přišel trenér Müller a řekl mi, že příště nastoupím vedle Jágra. Nejdřív jsem byl trochu nervózní, ale pak jsem si řekl, že taková šance se může naskytnout jednou za život," vybavuje si dvaadvacetiletý Martin.

Loňskou sezónu trávil starší ze sourozenců střídavě na Kladně a v berounském dresu. Do letní přípravy šel s cílem poprat se o místo v týmu. Jenže namísto boje o post ve čtvrtém útoku se stal nejproduktivnějším hráčem předsezónních utkání a vydobyl si místo v elitní kladenské formaci. I když v týmovém kanadském bodování momentálně okupuje třetí příčku, cítí ve svých výkonech rezervy. "Měl bych dávat víc šancí, třeba teď ve Vítkovicích jsem měl na holi dva góly," přiznává sebekriticky.

Talentovaného Michaela zařadili trenéři k sehraným Paterovi s Procházkou už na začátku přípravy. Byl z toho nadšený. "Když jsem jako malý chodil na hokej, oni byli mými vzory," vypráví šikovné křídlo, které má za sebou letošní světový šampionát osmnáctek i start za reprezentaci do 20 let, jejíž MS přivítaj í koncem roku Spojené státy... "Když vydržím hrát extraligu, tak tam snad šance na účast je. Splní se můj velký sen," vykládá.

Za dva roky ho čeká draft NHL. Pokud se tedy do té doby soutěž rozběhne..."Zahrát si tak třeba za Ottawu s Martinem Havlátem," zasní se. Zatím však sbírá zkušenosti v dresu Rabatu, i když už měl nabídku i od Sparty. "Já jsem ale rozený Kladeňák," hlásí hrdě.

O šest let starší Martin už zkušenosti z Kanady má, i když na období strávené v nižší zámořské soutěži nevzpomíná úplně nejraději. "Šel jsem tam v osmnácti letech a hrál ve dvou týmech, byl jsem tam jediný Čech a příliš jsem si nepadl do oka s trenérem. Kdybych tehdy zůstal v Kladně, mohl jsem už hrát extraligu," trochu zalituje. "Chyběla mi asi trochu síla a důraz, teď přes léto se mi ale fyzička zlepšila," pochvaluje si a dodává, že nyní ho představa dalšího pokusu o prosazení se v NHL příliš neláká. Ani mladší Frolík se do zámoří předčasně nežene. "Ideální by bylo, kdybych mohl co nejdéle zůstat v extralize," říká Michael.

Oba se snaží přítomnosti hvězd v mužstvu maximálně využít. "Snažím se toho od Patyho s Prochym co nejvíce okoukat," vypráví Michael. "Strašně důležitá je komunikace, Jarda mi třeba říká, že si mám hledat prostor před bránou, a ne se hnát k mantinelu. Tam on vybojuje puk a já si mám počkat na nahrávku," doplňuje ho Martin. I přes své zkušenosti však letní posily prý nejsou těmi, kdo má v kabině hlavní slovo. "Šéfem je pořád Pepa Zajíc," usmívá se Martin.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články