Hlavní obsah

Jágr září, ale na všechno stačit nemůže

KLADNO

Hokejisté Kladna, kteří před dvěma lety hráli první ligu, okupují šestou příčku extraligové tabulky. Je to zásluhou jediného muže - Jaromíra Jágra. V šesti zápasech posbíral jedenáct bodů. Středočeši by se klidně mohli jmenovat HC Rabat Jágr. V posledních dvou kolech však ani jeho galapředstavení na body nestačilo.

Článek

Fenomenální útočník, který v NHL obléká dres newyorských Rangers, táhne Středočechy v extralize. "Když má Jarda formu, tak zápasy rozhoduje sám," přiznává Zdeněk Müller, trenér Kladna.

Rukopis hvězdy

Jágr v prvním zápase v Třinci zaznamenal jeden bod, se Znojmem vstřelil tři góly, na jeden přihrál. Se Slavií nebodoval, ve Vítkovicích si připsal dvě asistence, v Liberci jednou skóroval, s Litvínovem si připsal tři body za gól a dvě asistence.

Kladno s jeho nástupem zlomilo zlou sérii čtyř porážek v řadě, aby stejný počet utkání vyhrálo. V šesti zápasech s Jágrem vstřelilo Kladno patnáct gólů, jedenáct nese jeho rukopis. "Série vítězství byla hodně povzbuzující. Když jste se podívali na střídačku, úplně každý hráč věřil, že jsme zápas schopni vyhrát za jakéhokoli stavu," pochvaluje si Jágr náladu v týmu.

"On je naší ústřední postavou. Hraje celé přesilovky, vše se točí kolem něj," přiznává Müller. Těší ho, že má nejlépe placený hokejista světa na spoluhráče obrovský vliv. "S Jágrem v týmu člověku připadá všechno snadnější, dosažitelnější. Ať vezmu kohokoli jako Ručinského, Reichla či další borce z NHL, on je úplně jinde," přitakává Josef Zajíc, kapitán Kladna.

Za Kaberlem už je díra

Jenže to má jeden velký háček. V mužstvu Středočechů výrazně vyčnívá již jen obránce Tomáš Kaberle, poté zeje propastná díra. V minulých dvou zápasech kladenští hokejisté podlehli nejprve Liberci a posléze Litvínovu.

A rodák z Hnidous u Kladna nemůže být na ledě pořád. "Je to strašně vyčerpávající, máme rozsáhlou marodku a já jsem na ledě pomalu každé druhé střídání," vypráví Jágr.

Aby minimalizoval únavu, vynechává tréninky, na zápasy na severní Moravě se dokonce přepravuje letecky. V Třinci ale nastydl a čas od času o sobě navíc dávají vědět i chronické potíže s třísly.

Proměňování šancí je o sebevědomí

Zejména v nedělním zápase s Litvínovem bylo markantní, že osobnost Jágra je výjimečná. Byl u všech vstřelených gólů. Hrdinovi, Klimtovi a Gardoňovi navíc připravil tutové šance. Ti je však nevyužili.

"Je to o sebevědomí. V tréninku to můžete zkoušet stokrát, ale v zápase jste pod mnohem větším tlakem. Na naše zápasy jsou teď navíc pravidelně vyprodané haly," poukazuje na důležitý faktor Müller.

Nijak dramaticky neřeší, jak celou situaci napravit. Poukazuje na skutečnost, že rozdíly mezi domácími hráči a hokejisty z NHL jsou markantní.

"Letošní ročník má zcela jiný charakter, je to jiná soutěž. Většina mužstev má posily z NHL, tempo zápasů je vysoké, nenajdete slabší zápas. Kdyby skončila stávka, poznamenalo by to všechny, nejen nás," je přesvědčen Müller.

Reklama

Související témata: