Hlavní obsah

Lukeš ve šťastný konec příliš nevěří

OSTRAVA

Hektický týden prožil čtyřiadvacetiletý fotbalista Martin Lukeš. K přeřazení záložníka do třetiligové rezervy sáhlo vedení ostravského Baníku poté, co nedospěla k dohodě jednání o prodloužení Lukešovy smlouvy. Fanoušci se vzbouřili, ovšem ani hráč už pomalu nevěří ve šťastný konec.

Foto: FC Baník Ostrava

Martin Lukeš (vpravo) si hlídá míč před sparťanem Zdeňkem Grygerou.

Článek

Minulý pátek Lukeše zaskočil nekompromisní verdikt vedení, které mu zakázalo hrát ligu. Přitom kontrakt mu vyprší až v prosinci. "Jednali jsme celý únor, jenže marně," prohlásil předseda představenstva Baníku Jakub Kahoun. Podle něj za krach jednání mohly jen přemrštěné požadavky hráče i jeho manažera Pavla Pasky. "Je pravda, že jsem si řekl o nadstandardní smlouvu na čtyři roky, ale byl jsem ochoten slevit," dodal přitom hráč.

Lukeš slevil o 40 procent

V tiskovém prohlášení Baníku bylo uvedeno, že klub by se zavázal uvolnit hráče jinam za 12 miliónů, a ze sumy nad tuto částku by vyplatil agentuře provizi ve výši 50 %. Lukeš prý chtěl roční příjmem 5,5 miliónu. "Neakceptovatelné," dodal Kahoun. Jenže po týdnu hráč výrazně upravil požadavky. "Šel jsem v průměru o čtyřicet procent dolů na základu i bonusech, jen abych mohl i dál zůstat v Baníku," řekl Lukeš.

Myslel si, že když ve středu klub našel společnou řeč s Paskou ohledně jeho výstupní částky, za kterou by mohl jít jinam, budou jednání o platu hračkou. Požádal o audienci u předsedy dozorčí rady klubu Vojtěcha Flégla. "Z jednání jsem měl hodně dobrý pocit. Přednesl jsem své upravené požadavky, pan Flégl volal majiteli klubu Vackovi a pak mi oznámil, že Baník dál trvá na svém návrhu," začal ztrácet optimismus záložník.

Přimlouvali se Bolf s Látalem

Ostravané nabídli Lukešovi na ligu spíše podprůměrný roční příjem ve výši 1,24 miliónu korun, kde jsou zahrnuty základní mzda a bonus za podpis kontraktu. K tomu ale vedení Baníku dokola přetřásá možnost získat prémie za vítězná utkání, což je asi stejné, jako kdyby chtělo sčítat hrušky s jablky. Navíc se obě strany neshodly ani na délce kontraktu. "Nechci krátkou smlouvu, jakou nabídl klubu, to bychom jednali opět v zimě," řekl hráč.

U vedení za něj byli orodovat Bolf s Látalem, fanoušci se chystají v neděli zasypat trávník na Bazalech tenisáky. "Cítím obrovskou podporu, i proto chci zůstat v Ostravě. Uráží mě, když funkcionáři opakují, že nemám chuť hrát v Baníku. Vyčítají mi, že jsem se zeptal na odstupní částku, na které se dohodli s Paskou. Mám ale pocit, že bych ji mohl znát," jen smutně dodal Lukeš. On ustoupil, Baník ne, a proto v neděli zůstane jen na tribuně.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Pardubice - Třinec 1 : 2 dohráno
20240416T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín zítra 17 : 00
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  Pardubice - Třinec zítra 18 : 00
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec