Hlavní obsah

Vary zaplatí za kritiku rozhodčích 50 tisíc

VELKÁ BÍTEŠ

Slova generálního manažera karlovarských hokejistů Miroslava Vaňka na adresu rozhodčích po utkání 9. kola extraligy s Pardubicemi přijdou západočeský celek pěkně draho. Asociace profesionálních klubů (APK) ve čtvrtek 'odměnila' Vaňkovu kritiku, která podle rozhodnutí asociace poškodila dobré jméno a zájmy extraligy, pokutou padesát tisíc korun.

Článek

"Výtky některých funkcionářů a hráčů Energie Karlovy Vary, kteří v médiích zpochybnili regulérnost a důvěryhodnost soutěže, jsou naprosto neopodstatněné," uvádí se v oficiálním komuniké, které předal ČTK šéf soutěže Stanislav Šulc.

Zástupci klubů vzali zároveň na vědomí Vaňkovo vyjádření, že nechtěl jméno soutěže poškodit. "Výsledek jednání respektujeme, protože se na něm usnesla většina klubů. Máme demokracii, takže nám nic jiného nezbývá. Některé naše výroky mohly přinést extralize negativní důsledky, což jsme nechtěli," řekl karlovarský generální manažer novinářům po tříhodinovém jednání ve Velké Bíteši.

Přiznal ale, že své dřívější stanovisko 'změkčil'. "Konkrétní výkon rozhodčího a případný jeho postih či nepostih se ale bude projednávat na příští valné hromadě, protože jinak bychom tady byli - jak se říká - do večera," uvedl Vaněk.

Vaněk trvá na potrestání sudího

Ve zprávě ze zasedání se ale uvádí, že videozáznam z nedělního zápasu, který Energie prohrála 1:3, neprokázal, že by chyby rozhodčího Jaromíra Vengláře byly zásadní a ovlivnily výsledek utkání. Stejný názor měla i komise rozhodčích, která se stížností Západočechů zabývala ve středu.

Vrcholný orgán soutěže nepřesvědčil o karlovarské pravdě ani sestřih, který klub připravil a ostatním promítl. "My si ale myslíme, že chyby byly závažné, a chceme, aby pan Venglář byl potrestán," trval na svém karlovarský generální manažer, jenž prý v momentě, kdy kritizoval sudí, zastupoval názor celého klubu.

Podle svých slov navíc i přes čtvrteční pokutu hrozí, že se obdobně vyjádří i v budoucnosti, pokud bude mít pocit, že sudí Karlovým Varům škodí. "Jsem impulzivní člověk a nemám rád nespravedlnost. Považoval jsem za nutné ukázat na některé věci, které nám zvedají adrenalin v krvi. Dnes jsme si je vyříkali a myslím si, že to bylo ku prospěchu věci," řekl Vaněk.

S obdobným úmyslem se před rokem pustil do ostré kritiky hlavního sudího Milana Mináře tehdejší trenér libereckých hokejistů Josef Jandač. Podle ředitele extraligy Šulce se ovšem nynější kormidelník prvoligových Českých Budějovic svými výroky dopustil poškození dobrého jména soutěže a vyměřil libereckému klubu rovněž pokutu ve výši padesát tisíc korun.

Kusý přiznal, že se unáhlil

S výsledkem čtvrtečního jednání byl spokojen i pardubický generální manažer Zbyněk Kusý. Toho se dotklo, že karlovarská kritika rozhodčích byla spojována se jménem pardubického klubu. "Na základě komuniké se Karlovy Vary omluvily nám i extralize. S tím problém nemáme," řekl Kusý.

Pardubický manažer vyjádřil politování i nad svým výrokem, který ve středu otiskla MF Dnes. "Vyhráli jsme zaslouženě. Od pana Vaňka je to sprosté plivnutí. Mám sto chutí mu dát pár facek. Záležitost jsme předali právníkům, možná budeme žádat náhradu za poškození jména klubu," hrozil východočeský funkcionář.

Ve čtvrtek připustil, že jeho reakce byla poněkud neadekvátní. "Bylo to z mé strany trochu unáhlené. Na druhou stranu situace, která nastala, byla pro celý lední hokej nebezpečná," řekl Kusý.

S názory představitelů karlovarského hokeje se neztotožnil ani prezident APK LH Luboš Koželuh, podle kterého je kvalita sudích v české extralize na dostatečné úrovni. "Hrají se dvě tři utkání za týden a jednou za tuto dobu se může cítit poškozen každý. Rozhodčí jsou lidi stejně jako hráči a chyby může udělat každý. Jde o to, abychom se všichni snažili, aby těch chyb bylo co nejméně," řekl Koželuh na dotaz ČTK.

Situaci by podle jeho mínění nezlepšila ani plná profesionalizace rozhodčích, o které se již delší dobu mluví. "Toto téma se zde opakuje již dva tři roky, ale k rozhodnutí ještě nepadlo. Názor vedení extraligy je navíc takový, že komise rozhodčích pracuje poslední sezóny pod vedením Pavla Halase čím dál tím lépe," dodal prezident APK LH. Podle něj i většina manažerů považuje letošní výkony arbitrů za lepší než v minulé sezóně.

Reklama

Související témata:
  Třinec - Pardubice dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články