Hlavní obsah

Odmítáme úplatky, uznáme chybu, rozhodčí podepsali Chartu fair play

Praha

Počítač určí, kteří rozhodčí budou nasazení do zápasů ve druhé části hokejové extraligy. V osudí před vyřazovacími boji jich je padesát. Čtyřiadvacet hlavních, z toho čtyři ze Slovenska a šestadvacet čárových. Před začátkem bojů o titul, které vypuknou už ve středu, zástupce sudích podepsal Chartu fair play rozhodčího.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hlavní rozhodčí (vlevo) řeší s videorozhodčím situaci.

Článek
Fotogalerie

„I rozhodčí patří k hlavním aktérům v hokeji, tato hra je baví, je mi velkým potěšením, že já jménem všech rozhodčích můžu podepsat chartu a že všichni ji budou dodržovat. Být rozhodčím je čest, není to práce, ale je to něco víc, co má člověk v srdci, není to jen zaměstnání," řekl po podpisu Pavel Halas, člen komise rozhodčích. „Rozhodčí deleguje počítač, toho se chceme držet i nadále během play-off," přidal se Stanislav Šulc, ředitel APK. Stejným způsobem tomu bylo i v základní části.

Ve středu odstartuje Česká pojišťovna play-off Tipsport extraliga. Předkolo zahájí Zlín s Třincem a Brno s Kladnem. „Všechny zápasy play-off i play-out budou pískat rozhodčí, kteří mají nejlepší hodnocení. Těm, kterým se bude dařit, tak ti budou pískat více zápasů, ti horší budou postupně vyřazeni," dodal Halas.

V pátek odstartuje i skupina, která má jiné starosti, poslední čtveřice o udržení v nejvyšší soutěži - Karlovy Vary, Slavia, Litvínov a Mladá Boleslav.

„Týmy na jedenáctém až čtrnáctém místě pokračují v bitvě, dnes mohu říct opravdu bitvě. Rozdíl je jen šest bodů a ve hře je ještě šestatřicet bodů, to slibuje zajímavou soutěž," je spokojený s atraktivitou i na druhé straně tabulky Šulc.

První zápas z předkola play-off budou moci fanoušci zhlédnout ve středu 29. února na stanici Nova Sport od 18:10, ta odvysílá utkání Komety Brno s Kladnem. O den později Česká televize přinese druhý duel těchto soupeřů.

Charta fair play rozhodčího
Za všech okolností jsme vždy nestrannými arbitry hry
Pozorně sledujeme hru a tvrdě trestáme zákeřné fauly
Nenecháme se ovlivnit fanoušky ani atmosférou zápasu
Snažíme se pískat citlivě, nekazit hru
Odmítáme úplatky v jakékoliv formě
Slušně usměrňujeme emoce během zápasu
Ke každému hráči přistupujeme stejně, osobní známosti nehrají roli
Nadávky a urážky nás nevyvedou z míry
Svou chybu dokážeme přiznat
Být rozhodčím je pro nás čest

Reklama