Hlavní obsah

Slavia - Litvínov 1:2Slávisté zaplnili hokejový Eden, ten se ale probouřil k porážce

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Hübl 0 : 1
19. Vondrka 1 : 1
22. Lukeš 1 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Po téměř osmi letech se hokejisté Slavie vrátili do Edenu na extraligu. Ale ráj zde nenašli. V pátek rozehráli první bitvu o umístění ve skupině o udržení v nejvyšší soutěži. Po základní části se neprobojovali do první desítky a nyní mají před sebou kolotoč dvanácti zápasů. Zahajovací už mají za sebou, prohráli s Litvínovem 1:2, to vše před zaplněným hledištěm. Po jedenácti letech bojů o titul, slávisté zažívají odvrácenou stranou ligy.

Foto: Petr Horník, Právo

Hokejisté Slavie přivítali Litvínov v pražském Edenu

Článek

Hasiči vyfasovali nové kýble, někdo dal pivko, na párek v rohlíku se stála fronta a slávisté se už při rozbruslení dočkali hlasitějšího přivítání než v O2 areně. K tomu jim vyhrávala muzika, která přes letité reprobedny utvrzovala fakt, že zdejší stánek má své roky. Postaven byl v roce 1975. Před tolika lidmi zdejší rolbař led dlouho nežehlil.

O první utkání Slavie v Edenu byl od fanoušků velký zájem. Nakonec jich dorazilo na čtyři tisíce. Extraligový návrat po osmi letech a nostalgie z let minulých na stadiónu, který dostal výjimku pro utkání play-out. Stovky prskavek zaprskalo na úvod, desítky červenobílých vlajek se rozprostřelo nad hlavami slávistů. Mohlo se začít. Lístek za stovku a padesát korun přitáhl lidi i na stojáka za tribuny.

Domácí hráči mohli být od první buly spokojení. Když slávistický kotel spustil „Slavia Praha," odraz od stěn Edenu byl více než energický. „Náš domov byl vždy jen jeden a tím byl Eden," vyslechli si všichni přítomní.

Po čtyřiceti minutách vedli hosté 2:1

Na úvod se hosté dostali pod tlak, ale první vážnější šanci musel řešit ve třetí minutě slávistický gólman Miroslav Kopřiva, který včas sklapl betony. O minutu později už Litvínov vedl 1:0, trefil se Viktor Hübl. Slávisté mohli srovnat v následné početní výhodě, ale gólman Martin Volke držel nulu. Ten byl bez práce i při druhé přesilovce domácích, ti nepředvedli vůbec nic.

Až ve třetí hře pěti proti čtyřem se Slavii podařilo srovnat. Na 1:1 upravil Michal Vondrka, který se dostal sám před Volkeho a nemýlil se. Za pár sekund mohl Slavii poslat i do vedení, ale tady se mýlil, puk šel nad branku. Tak skončila i zahajovací dvacetiminutovka, což věděl i bývalý fotbalový reprezentant Jan Koller, který zavítal na zápas.

V prostřední části patřil úvod Litvínovu. Po 112 sekundách využil první vyloučení Slavie František Lukeš a hosté opět vedli. Domácí mohli využít poté další početní výhodu, ale Volke se ani nezapotil. Slávisté poté tlačili, diváci jim za šance tleskali, ale stále prohrávali. A to i po čtyřiceti minutách. S tímto stavem slávisté směřovali k páté pořážce s Litvínovem v této sezóně.

Tlak ano, málo střelby a žádný gól. Tento slávistický scénář platil ve třetí třetině. Hosté s brankářem Volkem si vždy dokázali poradit s červenou vlnou, která se na ně valila. Nakonec po šedesáti minutách vyhráli 2:1.

Skupina o udržení - 1. kolo:
Slavia - Litvínov 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 19. Vondrka (Pospíšil, Kadlec) - 4. V. Hübl (Kubinčák, Lukeš), 22. Lukeš (Jareš, V. Hübl). Rozhodčí: Fraňo, Homola - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:1. Diváci: 3925.
M. Kopřiva - Kadlec, Valach, Kuboš, Šulc, Kolařík, J. Krejčík - Pospíšil, Dušek, Krenželok - Vondrka, T. Hertl, Tomica - Micka, V. Růžička ml., Sklenář - Žejdl, P. Jelínek, J. Doležal. Trenéři: V. Růžička, Weissmann, Čelanský a Beránek.
Volke - Stříteský, Kubát, Černošek, Jareš, Kousalík, Brejčák, Skuhrovec, Gula - Kubinčák, V. Hübl, F. Lukeš - Kafan, Černý, Ručinský - Majdan, Gerhát, Jenáček - Jurčík, Smolka, Šrámek. Trenéři: V. Jeřábek a V. Lukeš.

Reklama

Související témata: