Hlavní obsah

Sparta - Brno 3:4Kometa prolétla nad Prahou a Sparta prohrála s Brnem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Čermák 0 : 1
22. Bližňák 1 : 1
24. Rachůnek 2 : 1
37. Divíšek 2 : 2
39. Erat 2 : 3
43. Krstev 3 : 3
59. J. Svoboda 3 : 4
Záznam online reportáže

Praha

Téměř jedenáct tisíc fanoušků zavítalo na zahajovací hokejové vyřazovací boje v této sezóně v nejvyšší soutěži do Prahy. Sparta ve čtvrtfinále Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy hostila Kometu Brno. A první bod do série si připsali hosté, kteří porazili držitele Prezidentského poháru 3:4 gólem 77 sekund před koncem třetí třetiny. Druhé utkání je na programu v neděli také v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Obránce Komety Brno Tomáš Žižka (vlevo) a sparťan Tomáš Rachůnek

Článek

Souboj zástupců dvou největších měst v České republice. Praha proti Brnu, rivalové se dočkali. Vyhecované, očekávané, nepředvídatelné souboje v sobotu započaly. Držitelé Prezidentského poháru vs. tým, který dlouhé roky nehrál o titul. Sparta si po základní části musela přetrpět třináctidenní čekání na ostré utkání, část tréninku absolvovala i na horách. V sobotu se vrátila ho života, nadešel čas adrenalinu. Soupeř mezitím odehrál předkolo, kde si ve třech utkáních poradil s kladenskými Rytíři. Předkrm před vyšším stupněm.

Třetí minuta, první přesilovka v sérii, úvodní tlak hostů a také gól. Střela od modré čáry Leoše Čermáka skončila za zády gólmana Tomáše Pöpperleho. I domácí se dočkali početní výhody. V 6. minutě se před brankářem Jiřím Trvajem objevil Petr Tenkrát, ale trefil tyčku. V poslední minutě úvodní části se do slibné šance dostal Sacha Treille, ale Trvaj se nenechal nachytat.

Během úvodních dvaceti minut hráči poznali, že nadešel čas play-off. Souboje se více dohrávaly, o strkanice nebylo nouze, i sparťanský ochránce David Kočí promluvil, ale zatím jen slovně. Rozhodčí v zahajovací třetině také rozdali deset dvouminutových trestů, ty vidělo na deset a půl tisíce fanoušků, kteří přišli na první klání této série.

Modrobílá vlna se vinula kolem haly před prvním čtvrtfinále a hostující fanoušci dávali o sobě vědět. Od návratu Brna do nejvyšší soutěže oba kluby mezi sebou sehrály šestnáct zápasů. Osm soubojů vyhrála Sparta, stejný počet i Kometa. 10. března se poprvé potkávají ve vyřazovací části. Tam, kde hráči říkají, že jde o jinou soutěž.

Rychlé góly Sparty i Brna ve druhé třetině

Jak vyšel hostům úvod klání, tak vyšel Spartě začátek druhé třetiny. Po 117 sekundách srovnal Mario Bližňák, který si přidal dárek navíc, slavil pětadvacáté narozeniny. A domácí nepřestávali zatápět. Za 64 sekund jel sám na Trvaje Ivan Rachůnek a jeho bekhendový blafák přinesl další změnu skóre. Brněnská obrana poté nevěděla co dříve, za pár sekund se Tenkrát zjevil opět sám před brněnským gólmanem. Teď hosté k újmě nepřišli.

Když už se zdálo, že po této třetině Sparta půjde do šatny s vedením, přišla nečekaná střela z úhlu od Tomáše Divíška a hosté ve 37. minutě srovnali. „Ještě jeden," skandovali brněnští příznivci. A dočkali se. Sparťanská obrana nebyla důsledná a Roman Erat poslal Kometu do vedení 3:2. Za dvě minuty vítěz Prezidentského poháru přišel o vedení.

Domácí srovnali ve třetí minutě třetí části, když využili početní výhodu. Brněnský obránce Jiří Vašíček, který už byl dlouho na ledě, nestihl pokrýt Angela Krsteva a ten upravil na 3:3. Šance poté měli hráči na obou stranách, ale stále nic. Až 77 sekund před koncem využil sparťanského zaváhání v obraně Jakub Svoboda a Brno vedlo 4:3. Výsledek se už nezměnil a hosté Spartu překvapili.

Čtvrtfinále ČP play-off Tipsport extraligy - 1. zápas:
Sparta - Brno 3:4 (0:1, 2:2, 1:1)
Stav série: 0:1
Branky a nahrávky: 22. Bližňák (Tenkrát, Milam), 24. I. Rachůnek (Broš, Pacovský), 43. Krstev (Pacovský, I. Rachůnek) - 3. L. Čermák (Kováčik, Dlouhý), 37. Divíšek (Vašíček, Jakub Svoboda), 39. Erat (L. Čermák), 59. J, Svoboda (Divíšek, T. Svoboda). Rozhodčí: Šindler, Polák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 7:8. Využití: 1:1. Diváci: 10 585.
Pöpperle - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, D. Kočí, Philipp, Kučný, od 21. navíc Kasík - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Y. Treille, Foster, S. Treille - Jánský, T. Rachůnek, Lapšanský. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.
Trvaj - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Němec, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Holec - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Jaroslav Svoboda, Koreis, H. Zohorna. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Reklama

Související témata: