Hlavní obsah

Obrovská úleva, hlesl Ton, když Spartě vydřel srovnání série s Kometou

Praha

Tak jako se můžete spolehnout na to, že ráno vždycky vyjde slunce, se hokejová Sparta může v play-off spolehnout na to, že její útočník Petr Ton promění samostatný nájezd. Během své kariéry se ve vyřazovacích bojích rozjel k penaltě devětkrát a devětkrát soupeřova gólmana pokořil. Naposledy se mu to povedlo v neděli, kdy rozhodl druhý zápas čtvrtfinále s Kometou Brno a srovnal tak sérii na 1:1.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Sparťan Petr Ton se raduje z gólu v samostatných nájezdech, který vstřelil brankáři Komety Sasu Hovimu a rozhodl.

Článek

Jak velkou úlevu zažíváte, že se vám sérii podařilo srovnat?

Obrovskou! Jako favorit prohrávat 0:2 na zápasy a jet do Brna, kde je veliká atmosféra z euforie, by bylo doopravdy hodně těžké. Jsme strašně rádi, že se nám to povedlo.

Zdálo se, že právě obava z další prohry vám v neděli hodně svazovala ruce. Zvlášť s přibývajícími minutami bylo k vidění hodně nervozity...

Souhlasím. Moc dobře jsme si uvědomovali, že už máme na kontě jednu porážku. Už ve třetí třetině se víc bránilo. A v prodloužení, i když byly nějaké přesilovky, se už spíš čekalo na nájezdy.

V nich jste jako jediný uspěl právě vy. Věděl jste dopředu, že sáhnete po osvědčeném blafáku do bekhendu?

Trenér se nás před nájezdy ptal, jak se kdo cítí. Byl bych velký alibista, kdybych nejel. S Michalem Brošem jsme si říkali, že nebudeme nic vymýšlet. Že zkusíme to, co je nám nejbližší, s čím jsme v nájezdech nejúspěšnější. Proto jsem naznačil střelu a šel do kličky do bekhendu. Nepovedlo se mi to ale, puk jsem chtěl zvednout, šel ale do tyčky, od ní do Hoviho zad a pak do branky. Bylo to se štěstím, ale radost byla stejně velká.

Navíc jste natáhl svou neuvěřitelnou bilanci nájezdů v play-off... Devět pokusů, stejný počet tref! V čem je vaše kouzlo?

Kouzlo... Nájezdy už jezdím hodně let, v minulosti to prostě naskakovalo. Ani jsem o tom nevěděl, až před play-off mi to někdo připomněl. Jsem za to samozřejmě rád a o to víc, že to teď byl vítězný gól.

Kometa na nájezdy poslala do branky místo Trvaje Hoviho. Může být pro střelce výhoda, že gólman není rozhýbaný?

Pořád si myslím, že výhodu má brankář. Sledoval jsem prodloužení v sérii Brna s Kladnem, kdy Kometa na nájezdy vyloženě čekala. Dneska jsme shodou okolností věděli, že se Hovi bude dopředu rozcvičovat, že si bude zkoušet všechno možné. Kometa měla vítězství v zádech, a tak se v prodloužení soustředila na to, co je její silná zbraň. Tedy nájezdy.

Nemyslíte si, že vám Hovi nájezd trochu ulehčil? Z brankoviště si dost vybruslil, čímž se vám pro bekhendový blafák otevřelo spoustu prostoru...

Když už jsem se dopředu rozhodl, co udělám, Hoviho jsem ani nesledoval. Na rozbruslení jsem si to vyzkoušel, bavil jsem se o tom i s Martinem Falterem (druhý brankář Sparty - pozn. aut.). Ale nebylo to tak, že bych na nájezd myslel už v prodloužení, stále se totiž ještě mohlo rozhodnout. Až když vyjela rolba, začal jsem se soustřeďovat.

Nedělní druhý zápas nabídl i řadu ostrých soubojů, došlo i na šarvátky. Sedí Spartě tento styl hry?

S klukama jsme se o tom v šatně bavili, teď budu mluvit za sebe. Jestli chceme takhle hrát dál, tedy rvát se, je to výhoda pro Brno. Nám vyhovuje hokej nahoru-dolu. My jsme kolikrát po verdiktech arbitrů měli krvavé oči, což nahrává Kometě.

Jak se vám teď bude hrát v Brně?

Vzhledem k tomu, že jsme v základní části byli nejlepší na hřištích soupeře, tak dobře.

Reklama

Související témata: