Hlavní obsah

Deset sekund. Jamajčan Bolt zaběhne stovku, vítkovický Štefanka šokuje Pardubice

Jediný gól určil vítěze. Hokejisté Liberce vyhráli 1:0 v Českých Budějovicích a ujali se vedení ve čtvrtfinálové sérii 2:1. Vítkovice šťastně porazily Pardubice a vedou 2:1 na utkání. Přitom domácí stáli nad propastí. Vyrovnávací gól vstřelili až deset sekund před koncem šedesáté minuty. Poté vyhráli 3:2 po samostatných nájezdech.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hokejisté Vítkovic se radují z branky, kterou vstřelili pardubickému brankáři Martinu Růžičkovi.

Článek

Jmenuje se Juraj Štefanka a zachránil hokejisty Vítkovic v prvním utkání před svými fanoušky. Většina hráčů na střídačce nervózně sledovala časomíru s blížícím se koncem třetího dějství této série, ale šestatřicetiletý útočník vše změnil a utkání protáhl. V nájezdech poté určil konečný stav kapitán Jiří Burger.

„Druhý gól, to je pro mě nejtěžší otázka. Nevím, jak jsem se ocitl v mrtvém prostoru před brankou. Zdá se mi, že z otočky jsem to dal na brankáře, protože jsem věděl, že kluci tam jedou. Chvála bohu to tam spadlo," okomentoval Štefanka svoji trefu na klubovém webu.

Deset sekund, čas, za který nejrychlejší sprinteři světa běhají sto metrů. Jamajčan Usain Bolt by to stihl patrně o něco dříve, ale Štefanka v čase 59:50 přivedl v pondělí pardubické hokejisty do nepříjemného stavu. Mžik a vše bylo jinak. „Ten nahoře to chtěl jinak, jinak si to nedovedu vysvětlit," nemohl uvěřit pardubický kapitán Petr Koukal. „Když nad tím teď přemýšlím, tak to je ta vteřinka. Letělo to po prknech, byl jsem dva metry od beka, puk se odrazil zpátky, snažil jsem se ho chytit, ale puk proskákal ke Štefankovi a ten to z otočky trefil a spadlo to tam. Byl to šťastný gól," dodal.

Jediný gól Vantucha a radost Tygrů

Jediná trefa rozhodla o bodu na jihu Čech. Tygři z Liberce porazili Budějovice 1:0. Ve 35. minutě se trefil Lukáš Vantuch, ten, který si v předešlém utkání, kde padlo deset gólů, připsal tři kanadské body, přesto vyhrál soupeř 6:4. Teď stačila jediná trefa a radovala se druhá strana a brankář Marek Pinc si mohl připsat nulu.

„Je to ale vlastně jedno, jestli vyhrajete 1:0 nebo 7:6. Počítají se vítězství a my vedeme. Jenže série je ještě dlouhá. Výkon jednotlivce nehraje roli," přiznal na libereckých stránkách Pinc. „Když nedáme gól, tak nemůžeme vyhrát. Bylo to o jedné chybičce," dodal smutný budějovický útočník Jakub Langhammer.

Čtvrté zápasy obou sérií jsou na programu v úterý. V Českých Budějovicích se začíná v 17:30. Ve Vítkovicích o deset minut později a utkání vysílá ČT4.

Reklama