Hlavní obsah

Brno - Sparta 2:5Sparta vybojovala v Brně vítězství vydařenou druhou třetinou

MinutaMin. Tým Hráč Akce
13. Svoboda 1 : 0
25. Foster 1 : 1
33. Ton 1 : 2
35. Sersen 1 : 3
42. Bližňák 1 : 4
48. Erat 2 : 4
57. Tenkrát 2 : 5
Záznam online reportáže

Brno

Hokejisté pražské Sparty zvítězili ve třetím čtvrtfinále play off extraligy na ledě Komety Brno 5:2 a otočili stav série na 2:1 na zápasy. Domácí sice vedli díky trefě Tomáše Svobody, ale ještě v úvodní části neproměnil trestné střílení Roman Erat a Sparta třemi góly ve druhé třetině strhla vedení na svou stranu. V té závěrečné si už výhru pohlídala. Série bude pokračovat ve čtvrtek od 18:10 opět v Brně.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Tomáš Svoboda z Brna dává první gól utkání do branky gólmana Sparty Tomáše Pöpperleho (vpravo).

Článek

Agresivní hokej a forčekink v útočném pásmu vynesl Spartě v úvodních deseti minutách územní převahu. Brňané byli pod tlakem, jen s obtížemi zakládali útočné akce, brankář Trvaj ale s přehledem odolával střelám.

Brňané se potýkali s přechodem přes střední pásmo a už v tomto prostoru většinou ztráceli kotouče. Postupně se ale domácí hokejisté dostali z herní křeče a převzali iniciativu.

Ve 13. minutě po akci bývalých slávistů obránce Vašíček našel volného Tomáše Svobodu, ten po kličce oklamal brankáře Pöpperleho a poslal kotouč do sítě. Vedoucí branka Kometu vyburcovala k ještě většímu tlaku, vyprodaná hala s nadšením aplaudovala pohledným akcím svěřenců kouče Venery.

Z tlaku se zrodila i druhá branka domácího týmu, která však neplatila. Petrovický chytře přidržel kotouč, oklamal obránce soupeře, přesnou přihrávkou našel Erata, jenž trefil volnou branku. Jenže tu ještě před tím, než kotouč přešel brankovou čáru, úmyslně posunul obránce Philipp. Po studiu videa rozhodčí nařídili trestné střílení, které Erat neproměnil.

V závěru úvodní třetiny získala Sparta přesilovku, kterou si přinesla i do druhé dvacetiminutovky. Pražané nabrali opět tempo z úvodu zápasu. I když Brňané hráli občas se čtvrtým útokem, většinou se střídaly pouze tři řady. Dravější Sparta působila dojmem, že má i více fyzických sil, a herní převahu také postupně vyjádřila střelecky. Ve 25. minutě vyrovnal Foster.

Vzápětí ještě měli Moravané velkou šanci na zvrat, při přečíslení v rychlém protiútoku Divíšek nabídl šanci Tomáši Svobodovi, který ale netrefil opuštěnou branku.

I když Brňané bojovali, jejich protivník častěji vyhrával osobní souboje. Ve 33. minutě Bližňák z rohu přihrál Tonovi, jenž podruhé překonal Trvaje. Kometa působila po inkasovaném gólu chaoticky v defenzivě a sérii chyb potrestal o dvě minuty později Sersen, který od modré čáry přidal třetí gól. Z výkonu domácích hokejistů postupně vyprchala jiskra.

Sparta náskok zvýšila hned v úvodu závěrečné třetiny po zaváhání domácích zadáků díky Bližňákovi. Kometa nerezignovala a ve 48. minutě vykřesal naději Erat. Brňané ožili, zakousli se do soupeře a brankář Pöpperle několikrát zachránil až v poslední chvíli. Spatra ale necelé čtyři minuty před koncem definitivně zpečetila vítězství. Po úniku Tona, kterého fauloval Vašíček, upravil na 5:2 Tenkrát.

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 2:5 (1:0, 0:3, 1:2)
Branky a nahrávky: 13. T. Svoboda (Vašíček), 48. Erat (L. Čermák, Koreis) - 25. Foster (Jánský, S. Treille), 33. Ton (Bližňák), 35. Sersen (Krstev, Bližňák), 42. Bližňák (Ton, Milam), 57. Tenkrát (Ton). Rozhodčí: Hribik, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Bez využití. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 1:2.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Petrovický, Koreis - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, H. Zohorna, Polodna. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Sparta: Pöpperle - Krstev, Sersen, Milam, Jan Hanzlík, Philipp, D. Kočí, Kasík - Pacovský, Broš, I. Rachůnek - Ton, Bližňák, Tenkrát - Jánský, Foster, S. Treille - Y. Treille, T. Rachůnek, Lapšanský. Trenéři: Jandač, Žemlička a Martinec.

Reklama

  Třinec - Pardubice zítra 17 : 00
20240426T17 : 00:00+0200
Třinec vs. Pardubice
Třinec vs. Pardubice
Třinec
Pardubice