Hlavní obsah

Trenér Výborný zvažuje odchod ze střídačky

Nečekaně krátké bylo českobudějovické účinkování v letošním extraligovým play-off. Vyřazení Libercem už po pěti čtvrtfinálových zápasech může znamenat i konec jedné hokejové party, která se na jihu Čech sešla.

Foto: David Veis, ČTK

Trenér Českých Budějovic František Výborný

Článek

Trenér František Výborný už během sezóny avizoval, že by se po jejím konci rád rozloučil s prací na střídačce. „To pořád platí, ale bezprostředně po vyřazení to nedokážu řešit," tvrdil kouč, jemuž bude příští rok už šedesát.

Stejně tak nejasný je osud Františka Ptáčka. „Smlouva mi skončila a je otázkou nejbližších dnů, co bude dál. Času je teď dost," hořce se pousmál téměř 37letý kapitán Mountfieldu, jenž nestihl překonat extraligový rekord v počtu odehraných zápasů. Na dohnání Řezníčkových 1035 utkání potřebuje odehrát ještě dva zápasy v nejvyšší soutěži.

Co rozhodlo o brzkém konci budějovické sezóny? Liberecký triumf personifikoval zase zářící Petr Nedvěd. „Potvrdil formu ze základní části, nám bohužel takový tahoun chyběl," posteskl si Ptáček. „Petr Nedvěd je jen jeden," věděl Výborný. „Liberci se prosazovali i jiní, hráčů schopných rozhodnout měl soupeř víc," uvažoval kouč, podle nějž Jihočeši ztratili sérii doma.

„Dát ve dvou zápasech na vlastním ledě jedinou branku, to je hrozně málo," krčil rameny Výborný.

Na svoji největší hvězdu Aleše Kotalíka, jenž dal v play-off jediný gól, neúspěch nesváděl. „Střelecky se neprosazoval, ale za výkon, jaký odvedl, zaslouží absolutorium," ujistil kouč.

Co rozhodlo sérii Liberec – Č. Budějovice 4:1 (4:3, 4:6, 1:0, 3:1, 3:1)
Osobnost Nedvěda. Liberecký kapitán vstřelil třetinu z patnácti branek svého týmu a výkonem strhnul i mladší spoluhráče Urbana či Vantucha, kteří byli také u důležitých gólů. Mužstvo se díky tomu dokázalo i vyrovnat se zraněním Klimenty a Bulíře.
Obětavost obránců. Bílí Tygři dokázali zblokovat spoustu střel, byli obětavější než soupeř a s výjimkou dvou třetin předváděli celou sérii pečlivou defenzivní práci. Trenéru Kalousovi se vyplatilo i šachování s gólmany. Oba liberečtí v úspěšnosti zásahů jasně předčili reprezentanta Kováře.
Útočné soužení Jihočechů. Esa budějovické ofenzívy se trápila, chyběl jim hlad po gólech. Kotalík skóroval pouze jednou, Gulaš vůbec ne. Mountfield vyhořel hlavně doma, v celé sérii ale nenašel střelce. Citelně postrádal i marodícího Květoně, kanonýra klubu v základní části.

Reklama

Související témata: