Hlavní obsah

Poslaneckou sněmovnu vyměnil Šlégr za hokej. Všichni mě od toho odrazovali, přiznává

Praha

Naposledy na sebe hokejovou výstroj v ostrém zápase oblékl v roce 2010. Od té doby dal hokeji kvůli chronickým problémům se zády vale a přeorientoval se na dráhu poslance. Po dvou letech se však Jiří Šlégr, olympijský vítěz z Nagana, vrátil ke svému původnímu řemeslu. Toho času čtyřicetiletý obránce nastoupil v dresu Litvínova v rámci skupiny o udržení na ledu Slavie. Chemikům chtěl dát v sezóně, která hrozí spadnutím do baráže, impuls k nastartování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Litvínovský Jiří Šlégr.

Článek
Fotogalerie

Co vás po tak dlouhé době přimělo vrátit se na led?

Přestože jsem dva roky nehrál zápas, rozhodl jsem se, že do toho rizika půjdu. Navzdory tomu, že se tady zesměšním a budu vypadat strašně. Naše postavení mi není jedno. Myslel jsem si, že dám mužstvu impuls. Bohužel, můj záměr se nepovedl, ale máme před sebou ještě další důležité zápasy. Jedeme do Boleslavi, kde budeme hrát o všechno.

Jak jste se na obnovenou premiéru připravoval?

Měsíc jsem s klukama trénoval, jak se dalo, pomalu každý den. Zatímco před měsícem jsem nevydržel ani půl hodinu, teď jsem to nějak odehrál.

Po zdravotní stránce jste rovněž v pořádku?

Cítím se unavený, zápasový rytmus je samozřejmě o něčem jiném. Uvidím, jak na tom budu v sobotu. Zatím to drží. Riziko tam je a vždycky bylo, nad tím ale moc přemýšlet nemůžu.

Odrazoval vás někdo z rodiny od návratu?

Všichni!

Tak opačně. Našel se někdo, kdo vám to schvaloval?

Ne!

Vaše zaměstnání v Poslanecké sněmovně vám obnovenou premiéru překazit nemohlo?

Play-out se hraje v pátek a neděli, jinak mám celý týden volno. Dopoledne jdu na trénink, odpoledne mám jiné aktivity. Nemám absence ani na ledě, ani v politice.

Byl jste se svým výkonem spokojen?

Chtěl bych zdůraznit, že to není o mně. Nemůžeme počítat s tím, že po dvou letech přijde Jirka Šlégr a mužstvo otočí a bude hrát první lajnu. Kluci si musí uvědomit, že je to o nich, že já jsem jen článek mužstva, který jim chce dát především morální podporu než cokoliv jiného. Ale budu se snažit dát maximum, abych se v každém zápase zlepšoval.

V čem by ona morální podpora měla spočívat?

Nenastoupil jsem proto, abych Litvínovu vyhrával zápasy. Na to po dvou letech nemůžu zákonitě mít. Kluci si musí uvědomit vážnost situace, v jaké jsme.

A uvědomují si ji?

Pevně doufám, že ano. Musíme však začít hrát jako jeden chlap, což jsme na Slavii nedělali.

Hned při vašem prvním střídaní vás poslal k ledu Jaškin a obratem jste musel zamířit zpátky na střídačku. Co se tam přihodilo?

Přiznám se, že jsem vlezl na led, když jsem zjistil, že nemám zapnutou helmu. Chtěl jsem si ji zapnout, ale nezbývalo mi nic jiného než protijedoucího hráče trefit, protože by mi ujel. U toho mi helma ulétla. Možná to vypadalo strašidelně, ale nic mi nebylo.

Objevíte se v sestavě Litvínova i v neděli v klíčovém zápase v Boleslavi?

Určitě, určitě! Budu pokračovat.

Věříte, že vaše role v mužstvu bude s přibývajícími zápasy nabývat na důležitosti?

To teprve uvidíme, ale pevně věřím, že ano. Byl to můj záměr. Proti Slavii jsem hrál ve čtvrté lajně, bylo jen na trenérech, jestli mě budou posílat i na přesilovky a oslabení. Těch jsem pár odehrál, uvidíme, jestli v Boleslavi naskočím i na přesilovky. Je to pravděpodobné.

Po prohře na Slavii spadl Litvínov na samé extraligové dno a baráž se mu notně přiblížila. Jak těžké je to pro vás skousnout?

Hodně těžké. Litvínov je pro mě srdcová záležitost. Vždycky jsem pro něj dýchal. Pořád říkám, že nemůžeme strkat hlavu do písku a myslet si, že všechno přijde samo. Nepřijde. Všichni se musíme semknout a hrát jiný hokej.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec