Hlavní obsah

Čajánek věří, že Zlínu do semifinále za rok pomohou i mladíci

Hokejový útočník Petr Čajánek se před sezonou vrátil po šesti letech do mateřského Zlína, ale ani on nepomohl týmu k vysněnému postupu do semifinále play off extraligy. Berani ve čtvrtfinále prohráli v dramatické sedmizápasové bitvě s Plzní a na postup mezi nejlepší čtveřici musejí čekat dál. Naposledy byl Zlín ve hře o medaile v sezoně 2004/05 při výluce zámořské NHL a Čajánek byl tehdy u toho.

Foto: Petr Horník, Právo

Kapitán hokejistů Zlína Petr Čajánek

Článek

"Během zahraničních angažmá jsem měl nepříliš podrobné zprávy o tom, jak mužstvo hraje. Zase se týmu nepodařilo postoupit mezi nejlepší čtyři celky a všechny nás to mrzí. Byli jsme blízko, ale bohužel jsme neudělali rozhodující krok. Na druhou stranu mužstvo hrálo výborně a všichni hráči nechali na ledě úplně všechno," uvedl Čajánek v rozhovoru se spolupracovníkem ČTK.

Před Plzní Zlín v minulých sezonách ve čtvrtfinále vyřadila hned třikrát Sparta, jednou Slavia a loni Pardubice. V sezóně 2007/08 Berani v play-off chyběli.

Pod neúspěšnou bilanci čtvrtfinálových proher moravského klubu se podepsal i fakt, že Zlín dlouhodobě nedokázal vyhrát na soupeřově ledě. Kromě letošního předkola, kdy vyhrál v Třinci, zvítězil ve venkovním utkání naposledy v semifinálové sérii 30. března 2005 nad Vítkovicemi 4:3 po samostatných nájezdech.

Mladíci příslibem do dalších let

"Blízko k venkovní výhře jsme byli v pátém zápase proti Plzni. Měl jsem v prodloužení šanci, kterou jsem neproměnil. Možná kdybych ji proměnil, tak by další průběh série byl jiný. To se ale nestalo a prohráli jsme 2:3 po nájezdech. Tento zápas byl pro celou sérii zlomový," popsal trojnásobný světový šampion jeden z klíčových momentů čtvrtfinále.

Po návratu do mateřského klubu podepsal Čajánek dvouletou smlouvu. Minimálně jednu sezonu tak ještě bude oblékat zlínský dres a může pomoci týmu k prolomení čtvrtfinálového prokletí. Šestatřicetiletý centr věří, že se to podaří. I proto, že se do mužstva v této sezoně podařilo zabudovat mladé hráče: vedle brankáře Jakuba Sedláčka se oporami stali útočníci Petr Holík a Antonín Honejsek nebo obránci Petr Zámorský, Dalibor Řezníček a Martin Matějíček.

"Během série, i když jsme stáhli hru na tři útoky, tak hrálo pět mladých hráčů. To je příslib do dalších let. Mladí kluci jsou hodně šikovní a talentovaní. Bude jen na nich, aby ten parádní rok nebo dva, které odehráli, potvrdili a příští sezonu se stali lídry mužstva. Určitě na to mají," zhodnotil zlínský kapitán omlazení týmu.

K semifinále scházel krůček

Zlín v této sezóně postoupil do čtvrtfinále přes předkolo, ve kterém vyřadil úřadujícího mistra z Třince. Proti Ocelářům stejně jako poté proti Plzni odehrál vždy maximální počet utkání.

"Mužstvo během zápasů v play-off nabíralo sebevědomí a výkony všech hráčů se postupně zlepšovaly. Poté co jsme dokázali vyřadit Třinec, jsme si začali víc věřit, což se projevilo i na předvedené hře. Ve čtvrtfinále byla sice favoritem Plzeň, ale byli jsme jen krůček od toho, abychom ji vyřadili. Bohužel se nám to ale nepodařilo," řekl Čajánek, který ocenil výkon obou brankářů. O postupy se vedle Sedláčka zasloužil i Luboš Horčička.

Čajánek po návratu do extraligy velmi rychle zjistil, že česká soutěž je hodně vyrovnaná. Až do posledního kola základní části se bojovalo o účast v play-off, v předkole nebo ve skupině o udržení. "Všechna mužstva jsou velmi vyrovnaná. Mezi těmi, která měla hrát play out, předkolo nebo čtvrtfinále, byly minimální bodové rozdíly. Soutěž to určitě zatraktivnilo. Byli jsme rádi, že jsme se do předkola potažmo do čtvrtfinále play-off dostali. Hranice mezi úspěchem a neúspěchem je velmi tenká," dodal Čajánek.

Reklama

Související témata: