Hlavní obsah

Plzeň - Brno 3:4Stav série 0:1Plzeňský nálet Kometu nezničil, hosté se vzepřeli a vyhráli první semifinále

MinutaMin. Tým Hráč Akce
2. Johnson 1 : 0
3. Růžička 2 : 0
23. Svoboda 2 : 1
31. Johnson 3 : 1
34. Kováčik 3 : 2
50. Divíšek 3 : 3
55. J. Svoboda 3 : 4
Záznam online reportáže

Plzeň

Výhra nezůstala doma. Plzeň v zahajovacím semifinále Česká pojišťovna play-off Tipsport extraligy prohrála s Brnem 3:4. Indiáni opařili Kometu v prvních třech minutách, když dvakrát skórovali, ale hosté se nevzdali, zápas otočili a ujali se vedení v sérii 1:0 na zápasy. Další souboj se na západě Čech odehraje v úterý od 17:40.

Foto: Petr Eret, ČTK

Tomáš Pitule z Plzně před brankářem Komety Brno Jiřím Trvajem

Článek
Fotogalerie

V první minutě vydržel, ve druhé už ne. Plzeň začala sérii tlakem a po 76 sekundách šli domácí do vedení, trefil se Nicholas Johnson. Ale děsivý brněnský start nekončil. Za dalších 80 sekund se mezi střelce zapsal Dan Růžička. Gólman hostů Jiří Trvaj, který doposud držel Kometu v play-off, se nestačil divit. S ním i hostující střídačka, která s takovým startem semifinále nepočítala ani v černém snu.

V polovině úvodní části hráli hosté první přesilovou hru, ale brankáře Adama Svobodu do úzkých nepřivedli. Nepomohl ani Tomáš Divíšek, nejproduktivnější hráč Brna, který odehrál celou přesilovku, ale skóre se přesto neměnilo. Podobným stylem dopadla i další šance, ale i tentokrát se domácí ubránili, gólman Svoboda byl bez práce.

Podobně dopadla i Plzeň, která ve své druhé početní výhodě také neuspěla, ale mohla být spokojená. Po zahajovacích dvaceti minutách vedla 2:0, když o prozatímním skóre rozhodly dvě přesné trefy v úvodních třech minutách.

Jak se obě mužstva ocitla vůbec v semifinále? Plzeňští Indiáni ve čtvrtfinále přehráli v sedmi zápasech Zlín. O svém postupu rozhodli v posledním možném utkání, doma vyhráli 4:2 a čekali na svého soka v dalším kole. Tím se stalo Brno, které nejdříve v předkole zdolalo Kladno a ve čtvrtfinále Spartu, která vyhrála základní část. Po první třetině ale nikdo z Brna na Spartu nemyslel, hosté měli problémy s Plzní. Když hrála Kometa na západě Čech naposledy v lednu, prožila podobný hrůzostrašný úvod. Tehdy ve 42. kole inkasovala dvakrát během úvodní minuty.

Vyrovnaný boj ve druhé třetině

Adam Svoboda přihrává puk na obránce Františka Kaberleho, ten mine, hostující Radek Dlouhý nahrává před branku a Jaroslav Svoboda snižuje na 1:2. Začátek druhé části patřil hostům. Ti navíc poté hráli i přesilovku. A plzeňští hráči se potili, nakonec si mohli otřít čelo, srovnání nedopustili. Jak se Indiánům dařilo v počátku utkání, tak se nyní situace obrátila o 180 stupňů. Při domácích stálo i štěstí, když brankář Svoboda za brankou špatně rozehrál a Leoš Čermák málem jeho chybu ztrestal.

Za chvíli zase domácí v bojovné snaze hráli v šesti a šli do oslabení. Další až dvě minuty stresu navíc. Hosté neuspěli, ale Plzeň byla nyní ta, která byla dole. Ale i Kometa poznala hru v oslabení, a to kvůli faulu kapitána Radima Bičánka. Jestli se domácí před pár minutami potili, tak se vmžiku vše změnilo. Americký útočník Johnson se trefil v zápase podruhé, Plzeň využila přesilovku a vedla 3:1. Stejně tak ale i Brno v následné početní výhodě. Rána z vrchu kruhu a Jozef Kováčik snížil. Drama pokračovalo. Na konci prostřední dvacetiminutovky hráli hosté ještě v pěti proti čtyřem, ale neuspěli, jenže část výhody si přenesli do třetí třetiny.

Přesilovku hosté nevyužili, na začátku třetí části stále o gól prohrávali. Domácí se ale za čtyři minuty zase ocitli v oslabení, Plzeň hrála v šesti. Už podruhé. Domácí pykali ještě dále, Jaroslav Modrý vyfasoval dvě minuty za zdržování hry a Kometa mohla hrát 35 sekund pět na tři. Ale v souboji před brankářem Svobodou se provinil Divíšek a dvojnásobná početní výhoda předčasně skončila.

Pro Plzeň přišel šok deset minut před koncem třetí části. Martin Straka si nerozuměl s pukem a Divíšek srovnal na 3:3. Za další čtyři minuty se trefil Jakub Svoboda a Kometa otočila skóre z 0:2 na 4:3! Tak i skóre nakonec zůstalo. Plzni nepomohla ani hra bez brankáře.

Semifinále ČP play-off Tipsport extraligy
Plzeň - Brno 3:4 (2:0, 1:2, 0:2)
Stav série: 0:1
Branky a nahrávky: 2. Johnson (Michal Dvořák, Vykoukal), 3. Dan Růžička (Martin Straka, J. Jeřábek), 31. Johnson (Kratěna, Vlasák) - 23. Jaroslav Svoboda (Dlouhý), 34. Kováčik (Žižka, L. Čermák), 50. Divíšek (Jakub Svoboda, Vašíček), 55. Jakub Svoboda (Divíšek, Tomáš Svoboda) Rozhodčí: Homola, Hodek - Bádal, Pouzar. Vyloučení: 9:5. Využití: 1:1. Diváci: 7705.
A. Svoboda - Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, Dan Růžička, Modrý, Vykoukal, Frolo, Kaberle - Kratěna, Martin Straka, Vlasák - Duda, Jan Kovář, Pletka - Michal Dvořák, Pitule, Johnson - Stránský, M. Heřman, Petruška, od 21. navíc Vostřák. Trenéři: Jelínek, Michal Straka a Razým.
Trvaj - Kováčik, Žižka, M. Hruška, Malec, Bičánek, Vašíček, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Koreis, H. Zohorna, Petrovický - Balej, Švaňhal, Polodna. Trenéři: Venera a Oslizlo.

Reklama

Související témata: