Hlavní obsah

Svaz vyšachoval APK, extraligu povede od června sám

Praha
Aktualizováno

Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje na svém dnešním jednání rozhodl, že novou smlouvu s Asociací profesionálních klubů ledního hokeje o řízení extraligy neuzavře. Od 1. června letošního roku bude řídit nejvyšší domácí soutěž sám svaz. Na pozici ředitele od května nastoupí bývalý obránce Josef Řezníček.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král.

Článek

"Od 1. června přechází řízení extraligy na svaz, který bude organizovat sezonu 2012/13," řekl na dnešní tiskové konferenci prezident ČSLH Tomáš Král s tím, že už je připraveno obsazení postu ředitele od 1. května. "Nastoupí pan Josef Řezníček, který si k tomu vytvoří nějaké další zázemí," doplnil Král.

Asociace profesionálních klubů vypověděla ČSLH loni v prosinci smlouvu, která platila od roku 2000 a vyprší 31. května. APK předložila nový návrh, jenž byl ale pro svaz neakceptovatelný. Podle výkonného výboru byl v zásadním rozporu se stanovami ČSLH a i se závazky svazu vůči IIHF.

Podle Krále za tím stál především cíl APK LH uzavřít extraligu, což bylo pro svaz nepřijatelné. "Po zvážení všech okolností a vzhledem k tomu, že extraliga deklarovala v posledních dnech opět oficiálně mysl uzavřít extraligu, což je v diametrálním rozporu s názorem ČSLH, tak jsme se rozhodli, že by bylo velmi neseriózní, abychom dva a půl měsíce před koncem našeho mandátu zavázali budoucí vedení svazu smlouvou, která by měla trvat následujících několik let," uvedl Král.

Osm hlasů z devíti

Poslední návrh APK, aby zůstala v platnosti původní smlouva, výkonný výbor také odmítl. Rozhodnutí o dalším řízení extraligy chce ČSLH nechat na rozhodnutí volební konference, která se uskuteční 16. června. "Konference si rozhodne, jakým směrem chce jít. Považujeme za neseriózní a neslušné, abychom nové vedení zavázali nějakou smlouvou, která je pro něj zavazující nebo nedobrá pro nové vedení," řekl Král. Z devíti členů výkonného výboru takto hlasovalo osm členů, jeden byl proti. Omluveni byli František Černík a Ctibor Jech.

Z řízení soutěže nemá Král žádné obavy. "Nevidím v tom žádný problém. Domluvil jsem se na post ředitele s Pepíkem Řezníčkem, těžko vidím lepší volbu. Pokud nebude extraliga fungovat sportovně-technicky lépe, tak horší to určitě nebude," míní Král, podle něhož svaz prosincové vypovězení smlouvy zaskočilo.

"My jsme tu smlouvu po celou dobu vnímali, já tedy určitě a myslím i ostatní, kteří tu smlouvu znají a tato slova zdůrazňuji, jako smlouvu, která je pro APK nejvýhodnější v rámci srovnání s ostatní Evropou, kde takové (smlouvy) existují nebo třeba neexistují," řekl prezident svazu. "Z těch dokumentů, kterými jsou zápisy z APK a různé návrhy, už mi dochází v tomto směru diplomacie a je třeba nazývat věci pravými jmény. Samozřejmě jediným důvodem k vypovězení smlouvy bylo, že APK uzavře extraligu a to už od letošního ročníku."

Nejde o trucování, říká Král

Podle Krále nejde o žádný truc ze strany svazu. "Neměli jsme s extraligou jediný problém, vždycky jsme vyšli vstříc, i když došlo někdy k dohadům s trenéry reprezentace, když se potkávají zájmy. Vždycky až na jeden případ za Vládi Růžičky, jsme vyhověli extralize," uvedl Král. "Na druhou stranu nemůžeme přistoupit na hru, že někdo z minuty na minutu bez jakéhokoliv uvážení vypoví smlouvu, která funguje 15 let. Pošle návrh na novou smlouvu, a když řekneme, že to tak nejde, tak pošle návrh té, která byla původně uzavřena."

APK LH měla ještě na příští sezónu smlouvu s marketingovým partnerem BPA sport marketing a hledala nového pro sezónu 2013/14. "Na ročník 2012/13 je platná smlouva APK s BPA. My v tomto směru žádné ambice nemáme a nepochybně se domluvíme s kluby i jakýmkoliv jejich marketingovým partnerem, protože ctíme a respektujeme, že marketing je z 99 procent otázka extraligových klubů a my s nimi ve všech směrech budeme plně spolupracovat. Věřím, že by to mělo být lepší, než to v APK v poslední době fungovalo," prohlásil Král.

Reklama

  4 : 1 Kladno - Vsetín 4 : 1 dohráno
20240417T17 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín
  6 : 3 Pardubice - Třinec 6 : 3 dohráno
20240417T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec
  Kladno - Vsetín dnes 18 : 00
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín