Hlavní obsah

Liberec - Pardubice 2:4Stav série 2:4Pardubice udolaly Liberec, teď je čeká historická bitva s Brnem o titul

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Starý 0 : 1
28. Semorád 0 : 2
40. Sičák 0 : 3
52. Krejčík 1 : 3
58. Čakajík 2 : 3
59. Bartek 2 : 4
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Hotovo. I druhé semifinále České pojišťovny play-off Tipsport extraligy je minulostí. Pardubice porazily v šestém utkání Liberec 4:2 a vyhrály sérii 4:2 na zápasy. Po tomto resumé jsou jasní oba finalisté. Ve finále se proti sobě postaví Pardubice s Kometou Brno. Boj o mistrovský pohár vypukne v pondělí na východě Čech. Tato mužstva poprvé v historii proti sobě v play-off.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Hokejisté Pardubic Jan Starý (vlevo) a Petr Koukal se radují z branky do liberecké sítě.

Článek
Fotogalerie

Domácí věděli, že musí vyhrát, jiná možnost pro ně nepřicházela v úvahu, pokud mysleli na prodloužení série. Do úterního klání ale Tygři vstoupili bez obránce Davida Šticha a útočníka Jaroslava Kudrny, který je nejlepším střelcem mužstva v semifinále. Navíc týmu zpod Ještědu se střelecky v minulých dvou utkáních nedařilo, vstřelilo jen dva góly a jedenáct jich naopak inkasovalo.

Začátek šestého semifinále patřil Liberci. Po deseti sekundách se pardubická obrana a brankář Martin Růžička nestačili divit, puk byl hodně blízko brankové čáry. Ale gól padl na druhé straně. Ve čtvrté minutě vedly Pardubice, tečovaná střela a Jan Starý poslal hosty do vedení.

V desáté minutě musela naběhnout na led uklízecí četa, na ledě byla krev hostujícího Jiřího Cetkovského, který byl poté na střídačce ošetřován po souboji s protihráčem, ale rozhodčí nevylučovali.

Přesně po patnácti minutách utkání padl první dvouminutový trest a domácí hráli přesilovku, ale jejich snažení bylo marné. „Dneska to tu skončíme," skandovali pardubičtí fanoušci s nadějí, že vyhrají a finále bude jejich. Po první třetině mohli být spokojení, Pardubice vedly 1:0.

Ideální možnost na srovnání měl Liberec na začátku prostřední části, hrál opět v početní výhodě. Ale po čtyřiceti sekundách předvedl Tomáš Urban hru vysokou holí a síly se na ledě vyrovnaly.

Po pasáži, která svoji atraktivitou spíše připomínala základní část, se přece jen prolomily ledy. A opět se radovala hostující střídačka. Jan Semorád mezi kruhy nepřihrál a sám vystřelil, pro Pardubice skvělá zpráva, Pinc inkasoval podruhé. Domácí se dostávali do šancí, ale nic vyloženého si nedokázali připravit, i proto byli třicet minut od konce sezóny. Další gól přinesla až přesilovka hostů pět na tři, která mohla trvat až 54 sekund - 31 vteřin před koncem třetiny se trefil Vladimír Sičák a Tygři měli toto utkání hodně nahnuté.

Ve třetí části nahradil Pince Vošvrda

Do třetí třetiny domácí změnili gólmana, Pince vystřídal Tomáš Vošvrda. A měl dost práce, hosté hráli opět s dvěma hráči navíc, tentokrát 111 sekund, ale skóre zůstalo stejné. Deset minut zbývalo do konce třetí dvacetiminutovky, když se po delší době dočkali hráče navíc i domácí. Jedna z posledních možností na snížení a zdramatizování zápasu. Podařilo se v 52. minutě, na 1:3 snížil Lukáš Krejčík. „Ještě koušeme," pronesl v euforii hlasatel na stadiónu.

Liberečtí poté zvýšili tlak, spoluhráče držel i Vošvrda, který předváděl skvělé představení. Trenér Liberce Jiří Kalous zkusil čtyři minuty před koncem hru bez brankáře, k tomu hosté měli hráče na trestné lavici - šest proti čtyřem a 136 sekund před koncem třetí třetiny byl stav 2:3. Trefil se Matin Čakajík a drama bylo na světě. Ne na dlouho. Do prázdné liberecké branky dopravil puk Martin Bartek a upravil na konečných 4:2 pro Pardubice.

Liberec v rozhodujících momentech série neprokázal formu. Poslední tři utkání prohrál při celkovém skóre 4:15. Hokejisté Liberce sehráli páté semifinále ve své extraligové historii, ani jednou neprošli do finále. Naopak Pardubice z dvanácti pokusů uspěly devětkrát. V roce 2005 a 2010 tyto týmy sehrály mezi sebou semifinále, pokaždé se radoval tým z východu Čech. Rok 2012 nebyl výjimkou. Pokud bude chtít vítěz dodržet i další tradici, tak musí finále vyhrát, tak to bylo totiž po postupu do finále právě přes mužstvo zpod Ještědu. Od pondělí se v Pardubicích začne hrát finále, jako soupeř přijede Kometa Brno, která si o titul zahraje po dlouhých 41 letech.

Semifinále play off hokejové extraligy - 6. zápas:
Bílí Tygři Liberec - HC ČSOB Pojišťovna Pardubice 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)on-line
Branky a nahrávky: 52. L. Krejčík (Čakajík, Bartovič), 58. Čakajík (P. Nedvěd) - 4. Starý, 28. Semorád (Buchtele), 40. Sičák (Bartek, Píša), 59. Bartek (V. Kočí). Rozhodčí: Šindler, A. Jeřábek - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 9:5. Využití: 2:1. Diváci: 7363. Konečný stav série: 2:4.
Liberec: Pinc (41. Vošvrda) - Trončinský, Derner, Čakajík, Výtisk, Roth, Holub, Ulrych, Moravec - Urban, P. Nedvěd, Vantuch - Bartovič, Bulíř, Špaček - Klimenta, Vak, Víšek - Bárta, L. Krejčík, od 21. navíc Bortňák. Trenéři: Kalous a Pešán.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, od 21. navíc M. Drtina - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Cetkovský, Somík - Semorád, T. Zohorna, Rákos - Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.

Reklama

Související témata: