Hlavní obsah

I brankáři mají své dny. Když se síťka vlní, fanoušek se baví a hráči trpí

Když se na Velikonoce probudili, vládli neohroženě brankařským statistikám v play-off. Jiří Trvaj z Komety a Martin Růžička z Pardubic měli průměr dva obdržené góly na zápas. Ale pondělní a úterní nadílky pohnuly čísly. Padlo dvacet gólů a muži v maskách mohli na numera z předchozích dní jen vzpomínat.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Jiří Trvaj se osvěžuje u střídačky během přerušení zápasu

Článek

Gólmani sami za průvan nemohou, to je jasné, ale inkasované branky se počítají právě do jejich statistik. Trvaj ve vyřazovacích bojích letos nastoupil do 16 zápasů, dvanáctkrát odjížděl jako vítěz. Růžička má poměr 14 ku 9. Oba si stále drží úspěšnost nad 92 procent, ale poslední dvě utkání dozadu prostě nevyšla.

Brněnský Trvaj, který v semifinále proti Plzni udržel dvakrát po sobě nulu, obdržel ve vyřazovacích bojích 38 gólů, v posledních dvou utkáních to bylo 9. Růžička byl překonán 34krát, ve finále desetkrát.

Pardubičtí hráči vyslali na gólmana Komety za dva zápasy sedmdesát střel, na druhé straně šlo ještě o osm pokusů více. V přesilovkách, kdy jsou brankáři nejvíce v ohrožení, padlo šest branek z celkových dvaceti. Za poslední roky si tak fanoušci užívají nejproduktivnější začátek finále hokejové extraligy.

„Každý ví, že to měl chytnout, to ví každý na zimáku i u televize. Tohle nemá cenu gólmanovi vyčítat, to bychom ho sundali ještě více dolů," okomentoval pondělní Růžičkovu chybu pardubický kapitán Petr Koukal. Tomáš Žižka nahodil puk z půlky hřiště a ten skončil v brance. „Je si vědom, že udělal chybu," nedělal vědu z nevšedního gólu trenér Ladislav Lubina. „Nechtěl jsem si nechat skočit puk přede mnou, tak jsem si pro něj sáhl. Bohužel spadl a skončil v bráně," popsal Růžička kuriózní moment.

Sedm posledních zápasů, procentuální úspěšnost
Jiří TrvajMartin Růžička
82,1482,86
90,2490,7
95,5693,1
90,3296,67
10096,97
10092,86
90,9194,59

I na druhé straně nebylo vše v pořádku. „Brankáři to nemají jednoduché. Jirka mohl první gól chytit, ale takový gól pustí každý gólman, dále to ale několikanásobně vynahradil," zastal se zase Trvaje kouč Zdeněk Venera po úvodním klání.

Když se sečtou oba zápasy, je skóre 10:10. „To je špatná vizitka defenzívy. Obrana je úkolem celého mužstva. Zaráží mě chyby, to je jako na žákovském turnaji," čertil se pardubický trenér Pavel Hynek.

Gólové kadenci se diví i neproduktivnější hráč play-off. „Abych řekl pravdu, jsem překvapený. Trvkovi jsme vůbec nepomáhali, na konci bylo všechno špatně. Můžeme být jen rádi, že jsme to se štěstím ubránili," narážel Tomáš Divíšek na úterní třetí třetinu, v níž Pardubice vstřelily tři góly za 114 sekund.

Hráči nejsou spokojení, trenérům přibývají šediny, ale fanoušek se baví. A pro něj se hokej hraje, takže je vše v pořádku.

Reklama

Související témata: