Hlavní obsah

Brno - Pardubice 2:1Stav série 2:1Brno otočilo bitvu s Pardubicemi a oslavenec Trvaj dostal dárek v pátek třináctého

MinutaMin. Tým Hráč Akce
29. Somík 0 : 1
47. J. Svoboda 1 : 1
50. Zohorna 2 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Prohrávali, nedařilo se jim, ale tři minuty toto vše poslaly do historie. Nepočítá se. Ve třetím finále České pojišťovny play-off Tipsport extraligy hokejisté Brna porazili Pardubice 2:1 a Kometa vede 2:1 na zápasy. V předchozích dvou zápasech padlo dvacet gólů, ve třetím souboji, který byl opět vyprodán jako předešlé, padly jen tři góly, hody skončily, přednost dostala defenzíva. Čtvrté utkání se hraje v sobotu v brněnské hale od 18:10.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Tuto šanci Leoš Čermák z Brna neproměnil. Uprostřed je Jan Klobouček z Pardubic, vpravo brankář Pardubic Martin Růžička.

Článek
Fotogalerie

Na úvod hokejové bitvy boxerský nádech. První český profesionální mistr světa v boxu vhodil čestné buly. Pár výjimečných sekund prožil brněnský rodák Lukáš Konečný.

Hosté přežili úvodní tlak Komety, ale čtyři hráči už po sedmi minutách poznali prostředí trestné lavice, na druhé straně pykal jen jeden provinilec. Ale fanoušci se ve vyprodané Kajot areně gólu v přesilových hrách nedočkali. Za prvních dvacet minut se neujala žádná střela, byla to tak první třetina, ve které ve finále nepadl žádný gól.

S tím mohli být spokojení brankáři, kteří v předchozích dvou zápasech inkasovali dvacet gólů. Jeden měl možná větší radost. Pátek třináctého a osmatřicáté narozeniny brněnského brankáře Jiřího Trvaje. Domácí ale přišli o útočníka Radka Dlouhého, který by v závěru úvodní části doprovozen do šatny.

Po souboji se nemohl postavit na nohu. Před ním musel zavítat předčasně do šatny i brněnský Tomáš Svoboda, patrně kvůli zádům. Mimo hru se tak dostali dva hráči, kteří ve vyřazovacích bojích nasbírali dohromady 13 gólů a 10 přihrávek.

Gól až v polovině zápasu

Do druhé třetiny už nenastoupil Tomáš Svoboda, Radek Dlouhý se pokusil o návrat, a ten byl úspěšný, hrál. Hosté měli velkou příležitost v polovině utkání, hráli 98 sekund pět na tři. Tlačili, tlačili a 16 sekund před koncem dvojnásobné výhody Radovan Somík poslal Pardubice do vedení 1:0, když si počkal u levé tyčky, a to přesně ve 29. minutě. Pardubický dárek k narozeninám gólmana Trvaje.

Když skončila přesilovka Východočechů pět na čtyři, přišla vzápětí další, opět zdržování hry, ale tentokrát hosté neskórovali a vedli stále o jeden gól.

Hráči Komety měli problém dostat se před brankáře Martina Růžičku, ten závažné situace nemusel řešit. Změna mohla nastat před koncem třetiny, když hrálo Brno přesilovku, ale brněnští hráči nepředvedli nic, proto také nemohli vyrovnat. Další příležitost dostali domácí dvě minuty před koncem prostřední dvacetiminutovky. Skóre se neměnilo, ani závěrečný tlak gól nepřinesl, po čtyřiceti minutách vedly Pardubice 1:0.

Brno udeřilo ve třetí třetině

Třetí třetiny patřily v této finálové partii zatím k nejproduktivnějším. Šest a sedm gólů nabídly. Co v pátek? Domácí hráli na začátku třetí části další přesilovku, ale trápení nekončilo. Až ve 47. minutě vstřelila Kometa gól. Obránce Jiří Vašíček přihrál ze své třetiny, puk zpracoval na útočné modré čáře Jakub Svoboda a ten dokázal překonat Růžičku. Adrenalin všem zúčastněným opět o něco povyskočil. Domácí hráli úplně jinak, Tomáš Divíšek a Jozef Balej mohli skóre za chvíli otočit, ale pardubický gólman odolal.

Ale v 50. minutě hosté kapitulovali podruhé. Důrazný Hynek Zohorna překonal Růžičku i když už byl téměř na ledě. Za tři minuty bylo vše jinak. Pardubicím nepomohla ani následná přesilovka. Fanoušci v Kajot areně stáli a skandovali. Páteční noc, která měla v kalendáři třináctého, patřila domácím. Další díl této partie o mistrovský titul je na programu v sobotu.

Finále ČP play-off Tipsport extraligy
Brno - Pardubice 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)on-line
Branky a nahrávky: 47. Jakub Svoboda (Vašíček), 50. H. Zohorna (Koreis) - 29. Somík (Bartek, Sičák). Rozhodčí: A. Jeřábek, Polák - Blümel, Gebauer. Vyloučení: 7:9. Využití: 0:1. Diváci: 7200 (vyprodáno). Stav série: 2:1.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - T. Svoboda, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, H. Zohorna - Balej, Polodna, Švaňhal - od 21. navíc V. Němec. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, Nahodil, Somík - Cetkovský, T. Zohorna, Rákos - Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina

Reklama

Související témata: