Hlavní obsah

Brno - Pardubice 1:2Stav série 2:2Žádný mečbol, Pardubice zabraly a udolaly Kometu v jejím hájemství

MinutaMin. Tým Hráč Akce
46. Balej 1 : 0
55. Bartek 1 : 1
71. Kolář 1 : 2
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Tři předchozí zápasy skončily vždy o jediný gól. Čtvrtý tuto tradici dodržel. Sobotní finále České pojišťovny play-off Tipsport extraligy vyhrály Pardubice 2:1 po samostatných nájezdech, rozhodl útočník Jan Kolář. Pardubičtí hokejisté prohrávali, ale dokázali skóre otočit, tak jako den předtím soupeř. V boji o titul je série srovnána - 2:2 zápasy. Pátý souboj je na programu v úterý v Pardubicích. A lístky nejsou. Zápasy o letošního mistra jsou všechny vyprodány.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Brněnský Tomáš Žižka se snaží překonat pardubického gólmana Martina Růžičku.

Článek

Zranění sbírají téměř se železnou pravidelností, ale Kometa nerezaví. Holec, Petrovický, Svoboda, Dlouhý. Jména útočníků, kteří postupně odpadli z bojů o titul. Po delší době se v pátek vrátil od druhé třetiny Vojtěch Němec. „Pořád se říká, jak všechny mydlíme, ale zároveň platí, že máme nejvíce zraněných," pověděl trenér Lubomír Oslizlo.

V sobotu přišla další zkouška. Po první třetině čtvrtého finále se domácí s tímto handicapem srovnali, neinkasovali, ale také gól nedali. Obě mužstva sehrála v zahajovací dvacetiminutovce přesilovou hru, ale žádný z hráčů si nevypracoval vážnější šanci, všechny příležitosti řešili bez problémů brankáři.

Kometa hrála s hráčem navíc čtyři minuty, hosté téměř dvě a půl minuty. To viděl i Karel Abraham, závodník šampionátu MotoGP, ten na úvod souboje vhodil čestné buly a vystřídal boxera Lukáše Konečného, který se této pocty ujal den předtím.

Minutu a půl s hráčem navíc, v takovém stavu začaly Pardubice prostřední část. Gól ale nedaly, jenže za chvíli přišla na řadu další možnost pěti proti čtyřem. A Brno si mohlo oddychnout, hostující kapitán Petr Koukal trefil tyč. Do vedení se opět nikdo nedostal.

Šance s hráčem navíc se vyskytly i na druhé straně. Jenže produktivita z prvních dvou utkání a výkyvy gólmanů byly pryč. V polovině sobotního klání gól stále nepadl. Po pátečních brněnských oslavách, které se protáhly až do sobotního rána, zaplnili fanoušci Kajot arenu opět, zase vyprodáno plus tisíce dalších na náměstí Svobody. Po čtyřiceti minutách čtvrté partie měla obě mužstva k výhře stejně daleko i blízko - 0:0.

Konečně. Padl gól. A radovali se domácí. Leoš Čermák vybojoval puk v útočném pásmu, přihrál najíždějícímu spoluhráči, který se dostal mezi dva pardubické hráče a Jozef Balej se nemýlil, Martin Růžička jeho ránu nedokázal zastavit. Balej radostí skočil na hrazení, světla zhasla a fanoušci v hale měli svého sobotního hrdinu.

Ne dlouho. Východočeši poté tlačili, měli šance, hráli i přesilovku, ale brankář Jiří Trvaj byl neoblomný, ale i on byl nakonec překonán. A to po necelých deseti minutách. Martin Bartek a jeho nenápadná střela v 55. minutě. Nejproduktivnější hráč hostí srovnal stav na 1:1. Další trefa se už neujala, na řadu muselo přijít prodloužení.

Největší šanci v nastaveném čase měl hostující útočník Jan Kolář, který se v útočném pásmu zbavil protihráče, ale brankář Trvaj jeho pokus ani nemusel řešit, puk šel mimo branku. Po deseti minutách prodloužení byl stav stále 1:1, rozhodnout musely tedy samostatné nájezdy.

Na nájezdy se do brněnské branky postavil Sasu Hovi, změna podle očekávání. Pardubice začaly: Zohorna dal, Němec srovnal, Kolář I také proměnil, Balej nekontroval. Poté šel do brány Trvaj a Koukal proměnil. Bylo rozhodnuto, Kolář I srovnal sérii na 2:2.

Finále ČP play-off Tipsport extraligy
Kometa Brno - Pardubice 1:2 SN (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)on-line
Branky a nahrávky: 46. Balej (Čermák, Vašíček) - 55. Bartek (T. Zohorna), rozh. nájezd  Kolář I. Rozhodčí: Fraňo, Šindler - Bláha, Bádal.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec, Švrček - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Polodna - Balej, Divíšek, Jakub Svoboda - Erat, Koreis, H. Zohorna - V. Němec, Švaňhal, Haluza. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček - Kolář I, Koukal, Starý - Bartek, T. Zohorna, Somík - Semorád, Cetkovský, Rákos - Radil, Kousal, Buchtele. Trenéři: Hynek a Lubina.

Reklama

Související témata: