Hlavní obsah

Brno - Pardubice 1:5Stav série 2:4Čas mistrovských doutníků nadešel. Extralize kralují Pardubice, titul získaly na Kometě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
7. Starý 0 : 1
20. Vašíček 1 : 1
23. Benák 1 : 2
30. Koukal 1 : 3
35. Zohorna 1 : 4
49. Kolář 1 : 5
Záznam online reportáže

Brno
Aktualizováno

Pošesté jsou nejlepší. Mistři. Tímto primátem se nyní pyšní hokejisté Pardubic. Ti vyhráli v šestém finále České pojišťovny play-off Tipsport extraligy nad Brnem 5:1 a celkově opanovali partii 4:2 na zápasy. Sezóna 2011/2012 skončila, kraluje mužstvo z východu Čech, nadešel čas vítězných doutníků. Rozhodl gól Václava Benáka, přitom šlo o jeho první v této sezóně. Kometa nezklamala, jako první prošla v extralize do posledního kola až z předkola. Domácí prohráli až ve finále, stejně jako v roce 1971, kdy hráli o titul naposledy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mistrovské doutníky se v pardubické šatně zapálily bezprostředně po zápase.

Článek
Fotogalerie

Brněnští fanoušci fandí na náměstí

Kometa měla jediný cíl - vyhrát. Porážka by znamenala konec sezóny a titul pro Pardubice. Do branky domácích nastoupil Jiří Trvaj, který byl v předchozím utkání poprvé v letošním play-off střídán.

První vyloučený hráč patřil domácím, ti také za svůj prohřešek pykali. Po půl minutě si najel mezi kruhy Jan Starý a Trvaj byl bez šance, pardubický útočník trefil levý růžek branky brněnského gólmana.

Gól Pardubic znamenal, že hráči Komety zvýšili důraz a každý souboj domácí dohrávali. Pardubičtí sice museli snášet více ataků, ale stále vedli. A to i po přesilovce Komety. Vzápětí ale měli hosté před sebou další oslabení.

Stále odolávali, i po velké příležitosti, do které se dostal Jiří Vašíček, podruhé skončil puk jen na konstrukci branky Martina Růžičky. Gól opět nepadl. Až v poslední minutě zahajovací třetiny se ukázal zase Vašíček. Chumel hráčů před Růžičkou, ale brněnský obránce 46 sekund před přestávkou dokázal najít místo a vyrovnal.

Kometa začala náporem, jenže třikrát inkasovala

Druhou třetinu začala Kometa velkým náporem. Hosté se vzmohli jen na bránění a brankář Růžička nevěděl co dříve. Trvaj neměl žádnou práci, nudil se, ale toto brzo přešlo. První střela v prostřední části ve třetí minutě a Václav Benák našel místo mezi jeho betony.

Za dvě minuty jel sám Starý na Trvaje, tentokrát se brněnský brankář vytáhl, ideálně zasáhl pravým betonem. Další okamžiky přinesly trochu pivní lázně a nervy na pochodu. Hosté hráli přesilovku, což se nelíbilo domácím fanouškům. Ti dvakrát přes ochrannou sít hodili kelímek s pivem na rozhodčího Šindlera. Ten si musel poté otřít helmu v boxu časoměřičů. Když hra pokračovala dále, pivo letělo ještě jednou.

Domácí se dostali do dvojnásobného oslabení a kapitán Pardubic Petr Koukal zvýšil na 3:1. Pardubičtí hráči nestihli ani gól oslavit a už mizeli od Trvaje, další pivo na nesprávném místě. Ve 35. minutě se zapsal mezi střelce Tomáš Zohorna a Kometa prohrávala už 1:4.

Obrat nepřišel

Tři góly vstřelili hosté v prostřední dvacetiminutovce. Studená sprcha pro domácí. Ve třetí třetině musel přijít velký obrat, jinak Kometa nemohla myslet na zvrat. Domácí tlačili, ale s přibývajícím časem se menšila naděje na otočení výsledku. Navíc další gól patřil Pardubicím. Útočník Jan Kolář zvýšil na 5:1, jeho stá trefa v nejvyšší soutěži dala výsledku definitivu. Fanoušci v zaplněné Kajot areně i přesto nepříznivý stav nezahořkli, vestoje tleskali a skandovali: „Pro nás jste mistři."

Konec. Pardubice slaví, mají titul. Brno, které překvapilo, došlo až do finále, skončilo druhé. Na místě, kde teď nikdo nechtěl být.

Finále ČP play-off Tipsport extraligy
Brno - Pardubice 1:5on-line
Branky: 20. Vašíček - 7. Starý (Kolář I, Píša), 23. Benák (Buchtele), 30. Koukal (Kolář I, Sičák), 35. T. Zohorna (Bartek, Somík), 49. Kolář I (T. Zohorna). Rozhodčí: A. Jeřábek, Šindler - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2. Diváci: 7200 (vyprodáno). Konečný stav série: 2:4.
Brno: Trvaj - Kováčik, Žižka, Bičánek, Vašíček, M. Hruška, Malec - Jaroslav Svoboda, L. Čermák, Dlouhý - Erat, Divíšek, Jakub Svoboda - Balej, Koreis, H. Zohorna. Trenéři: Venera a Oslizlo.
Pardubice: M. Růžička - Píša, V. Kočí, Sičák, Borer, Benák, Kolář II, Klobouček - Kolář I, Koukal, Starý - Semorád, Cetkovský, Rákos - Bartek, T. Zohorna, Somík - Šagát, Kousal, Buchtele, od 55. navíc Nahodil. Trenéři: Hynek a Lubina.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín