Hlavní obsah

Oslavy stříbra? Končili jsme brzy, tvrdí Žižka se Svobodou

Výkony v dresu brněnské Komety při extraligovém play off si o šanci v české hokejové reprezentace řekli 32letý bek Tomáš Žižka i o deset let mladší útočník Jakub Svoboda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Žižka na srazu národního týmu

Článek

Byla pro vás pozvánka do národního týmu překvapením?

Svoboda: Pro mne určitě, ale jsem hodně rád. Dozvěděl jsem se o tom hned po finále, ale už předtím jsem na internetu četl, že o mně trenér Hadamczik mluvil. Když jsem byl ještě malý a začínal s hokejem, moc jsem si přál jednou obléknout reprezentační dres a teď se mi to splní.Žižka: Já tomu nechával volný průběh, ale potěší, když si vás reprezentační trenér zase všimne. Teprve na srazu v Brně jsem si uvědomil, že naposledy jsem v nároďáku hrál v únoru 2008.

Museli jste se kvůli reprezentaci krotit při oslavách brněnského stříbra?

Svoboda: Byl jsem samozřejmě s týmem, nemohl jsem si dovolit nejít. Ale skončil jsem brzy. Nevím, kdy to ostatní rozpustili, ale já bych řekl, že z oslav jsem vypadl první.Žižka: Tak to já v tom případě končil druhý. Tahouni byli hlavně slovenští kluci. Sice to nebyly oslavy s tou třešinkou na dortu, jak si všichni přáli, ale i to druhé místo stavím hodně vysoko.

Cítíte po 20 zápasech v play off únavu, nebo vás reprezentační šance nabíjí energií?

Žižka: Já se cítím dobře. Čím víc jsme v lize hráli, tím jsem se cítil líp. Sil mám tedy pořád dost. Jen doufám, že i na mezistátní scéně budu stíhat a nebudu muset měnit svůj styl. Pořád věřím, že i na tuhle úroveň ještě mám.Svoboda: Pro mne to sice bude debut, ale taky myslím, že nemá cenu měnit svůj styl hry. Jediná cesta je hrát to, na co jsem zvyklý a co předvádím na ledě normálně. Radost jsem měl, že mi v kabině Komety, která teď patří reprezentaci, zůstalo stejné místo. Jinak ale jako benjamínek sbírám puky.

Zahrajete si určitě na turnaji doma v Brně, ale troufáte si urvat místo i v nominaci na mistrovství?

Svoboda: Nedokážu nic odhadovat. Útočníků je tady hodně. Uvidí se asi podle toho, co ukážu. Spoluhráč z Komety Divíšek mi jen říkal, abych neudělal ostudu.Žižka: Budu se snažit podávat co nejlepší výkony a nějak to dopadne. Byl bych rád, kdyby to vyšlo, ale když mě po turnaji trenér zase pošle domů, věšet se nebudu.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín