Hlavní obsah

Nevadí, když nás soupeři nebudou mít rádi, říká nový trenér Budějovic Draisaitl

Z rodné země odešel ve třinácti letech, po dalších třiatřiceti se vrátil. Bývalý německý hokejový reprezentant pocházející z Karviné Peter Draisaitl chce coby nový kouč Českých Budějovic vtisknout mužstvu výrazně agresivnější herní styl.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Nový trenér HC Mountfield Peter Draisaitl

Článek

Jak jste přišel na České Budějovice, už jste tady v minulosti někdy byl?

Byl jsem tady minulý rok asi týden a potom asi před pěti nebo šesti lety na soustředění s Regensburgem. Už tehdy se mi tady moc líbilo. Proto, když mi zavolali z klubu, vzal jsem to jako výzvu a moc se tady na tu práci těším.

Dalo vám vedení klubu nějaký výkonnostní cíl?

Nemluvilo se o konkrétním umístění jedna, dva, tři, čtyři, pět, šest... O to nešlo, šlo o pokus obrátit tendenci českobudějovického hokeje posledních dvou tří let. Kdy první mužstvo mělo dobrou výchozí pozici, a když potom šlo do tuhého, prohrálo. My budeme pracovat na tom, aby se vše zlepšilo.

Dokážete porovnat sílu české a německé nejvyšší soutěže?

Já bych to řekl takhle. Díval jsem se na finále tady a na play off v Německu a myslím, že rozdíly tak velké nejsou.

Bundesliga a extraliga se vyznačují i trochu odlišným hokejem. Co byste rád aplikoval ze svých německých zkušeností do českobudějovického celku?

Určitě bych rád vtiskl českobudějovickým hráčům jinou kulturu práce, kulturu připravenosti a ten fakt, že Němci pořádně šlapou šedesát minut. To bude jedna z hlavních výzev. Budeme hrát důrazný hokej. Z mého pohledu to totiž jinak nejde. Nejde ani o to, co hraješ, ale jak to hraješ. A když to hraješ bez agresivity a bez sebedůvěry, pak to nedává smysl. Já říkám, že hokej se dá hrát buď na špičkách, nebo na patách. Když to hraješ na patách tak je to bez důrazu, na špičkách do toho jdeš.

Věděl jste, že České Budějovice dlouhodobě patří mezi nejslušnější týmy extraligy a jsou nejméně vylučované?

Vím to. Já určitě nebudu mít problém s tím, když nás naši extraligoví soupeři nebudou mít vůbec rádi.

Budete chtít do mužstva přivést například nějakého důrazného Kanaďana?

To není tak jednoduché. Jak to udělat? Bude tady jeden v mančaftu. Důrazné hráče najdete v Česku, na Slovensku, v Rusku, ve Finsku a ve Švédsku také. Dokonce ještě tvrdší než v NHL. Oni si to možná myslí, ale už to tak také není. Agresivita musí být v celém týmu. Když tam pošlete dva důrazné hráče, tak to také moc nepomůže.

Myslíte si, že agresivita a důraz se dá natrénovat, nebo jde spíše o vrozené dispozice?

Určitě se to dá natrénovat. Je to tedy na nás trenérech, abychom tyto vlastnosti dokázali hráčům vtisknout.

Viděl jste v minulé sezóně hrát českobudějovické mužstvo nebo extraligu?

Viděl jsem dva zápasy, které jsem si koupil přes internet. Teď jsem však nafasoval všechny zápasy českobudějovického celku, takže to doženu.

Záměr pracovat v Čechách už jste měl delší dobu?

Přesně. S tou myšlenkou jsem si hrál už dlouho. Ale říkal jsem si, že když by se to mělo stát, musím si nejdříve v Česku obnovit kontakty. Kdo, kde na světě čeká na německého trenéra. Proto jsem jel například i do Pardubic a za Jirkou Šejbou.

Měl jste i jiné extraligové nabídky?

Ne, jen tu z Českých Budějovic.

Co přesně vás přitáhlo do Budějovic? Vždyť jste si jistě platově nepolepšil...

Zázemí už jsem znal a je to tady v Budějovicích dobrý. Vyšší plat nemám. Chci hlavně zažít novou zkušenost. Je to především o hokeji a ten když funguje, tak je ten zbytek jedno.

Přijede sem za vámi i rodina?

Určitě tady budu sám. Děti jsou už z domova a je dokonce možné, že můj šestnáctiletý syn bude hrát v Kanadě. Budou mě muset všichni navštěvovat.

Od třinácti let jste žil v Německu, měl jste možnost si oživit češtinu?

Mluvil jsem opravdu moc málo. Dneska jsem to počítal a je to 33 let. To je dlouhý čas, ale věřím, že se mi to brzy oživí.

Reklama