Hlavní obsah

Věřím, že s Jelínkem to bude klapat jako s Kalousem, říká asistent Pešán o změně kouče v Liberci

Liberec

Nový trenér libereckých extraligových hokejistů Marian Jelínek po dvou dnech letní přípravy s týmem Bílých Tygrů odletěl na mezinárodní seminář v rámci mistrovství světa ve Stockholmu, a tak hráči polykají tréninkové dávky pod taktovkou zkušeného asistenta Filipa Pešána. Ten u A-mužstva Liberce začíná už svou pátou sezónu v řadě, když nejprve vedl tým sám jako hlavní kouč a uplynulé tři sezóny byl asistentem Jiřího Kalouse. Liberecký hokej tedy má dokonale zmapovaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejisté Liberce začínají přípravu na novou sezónu.

Článek

Jak se cítíte na začátku letní přípravy?

Tahle otázka by spíše náležela hráčům, ale rád vám odpovím. Prožívám pěkné období, i co se týče osobního života. Počátkem května jsem se stal otcem syna, takže kromě hokeje mám v hlavě i rodinné záležitosti. Myslím, že jsem si to dobře naplánoval. Teď není hokejové dění tak hektické jako v průběhu sezóny (úsměv).

Pojďme tedy přímo k hokeji. Jaká byla vaše spolupráce s kolegou Kalousem a co očekáváte od nového kouče Jelínka?

Jirka Kalous - vynikající člověk. Stal se mým blízkým přítelem i kamarádem mojí rodiny a nemohu na něj říci jedno křivé slovo. S Marianem Jelínkem jsem se dosud znal jen jako s kolegou z jiného klubu. Nyní spolu děláme pár dní, proto je na nějaké soudy a charakteristiky ještě brzy. Ale vidím to, že nebude jediný problém. Po boku Jirky Kalouse jsem byl na střídačce dlouho. A doufejme, že i s jeho nástupcem nám bude spolupráce klapat, nepotrvá jen jeden rok a Marian Jelínek zůstane u nás v Liberci pár let.

Jak byste komentoval avizované odchody opor z liberecké sestavy?

Odejít by měl Bartovič, ale ještě to není oficiálně potvrzeno. Ztráta Petra Nedvěda by byla obrovským oslabením. Museli bychom se naučit hrát bez něj. Ze stínu Nedvěda by mohli vystoupit jiní, kteří neměli šanci stát se lídry, když tuhle roli měl Petr.

Není pro vás překvapením přestup Klimenty do Třince?

Je to rozhodnutí Tomáše. Chtěl asi změnit prostředí. Měli jsme zájem, aby tady zůstal, k čemuž nedošlo. S obráncem Rothem, který hostoval ze Slavie, jsme byli domluvení, že bychom rádi spolupracovali dál, ale o jeho odchodu do Třince rozhodly rovněž třinecké finance.

Ztrácíte i obránce Marka Trončinského, který měl výbornou sezónu...

Je to tak, byl nejproduktivnějším bekem extraligy. Uvědomujeme si, že jeho odchodem dochází k oslabení ofenzivy našich obránců.

Ale pomalu doplňujete kádr o nové tváře...

Přišel Roman Vlach ze Zlína, mladí hráči ze zámoří a nově oznamujeme příchod sedmatřicetiletého beka Havíře, který má tři tituly s Pardubicemi z let 2005, 2010 a 2012. David je výborný hráč. Chtěli jsme zkušenost na modrou čáru a na přesilovku. To, že se Havíř takhle dlouho drží na špičkové úrovni, znamená, že má dobrý přístup. A mohl by být vzorem pro mladé kluky.

Jak bylo těžké získat Havíře z ambiciózního Chomutova?

To je téma spíše pro našeho generálního manažera.

Čekáte další posily?

Spoléháme na rozšíření kádru minimálně o jednoho zkušeného útočníka. Některá jména jsou ve hře.

Ve středu proběhlo rozlosování nového ročníku extraligy. Co říkáte na účast Chomutova místo sestupující Mladé Boleslavi?

Chomutov má stabilizovaný rozpočet, krásnou halu, takže doufám, že to bude i pro extraligu posun nahoru. Možná, že někteří naši fanoušci budou brát zápasy s Chomutovem jako derby, protože obě města patřila do Severočeského kraje. V Boleslavi jsme měli pár hráčů na hostování, ale vracející se Rýgl si hledá nové angažmá. A Plodek, který tam také vypomáhal, podepsal smlouvu v Benátkách nad Jizerou.

Reklama

Související témata: