Hlavní obsah

Slavia si stěžuje na sudího Mikulu

PRAHA

V pondělí byli komisí rozhodčích potrestáni pozastavením delegace dva extraligoví sudí, ale na adresu dalšího jejich kolegy se snesla vlna kritiky hned po úterním kole. Adresní byli na Slavii, ačkoli udolali Plzeň 3:0. Stěžují si na rozhodčího Pavla Mikulu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Plzeňský Josef Straka (vlevo) bojuje s Josefem Beránkem ze Slavie.

Článek

Kouč Pražanů Vladimír Růžička se vztekal už bezprostředně po zápase, přišel nezvykle i na tiskovou konferenci, ale vzhledem k zákazu hodnotit výkony arbitrů v den utkání si nechal kritiku až na středu.

Rozezlilo jej Mikulovo zhodnocení situace, k níž došlo ve 49. minutě. Slávista Jozef Stümpel ztratil za stavu 1:0 při rozehrávce na vlastní modré puk, kterého se zmocnil plzeňský kapitán David Pospíšil. Slovenský forvard zareagoval rychle a za okamžik byl znovu pánem situace. Pospíšil se však ocitl na zemi a sudí Mikula k údivu většiny odpískal za zákrok, který se odehrál na hranici obranného pásma Slavie, trestné střílení.

"Myslím, že Stümpel Pospíšilovi jen nadzvedl hokejku," říkal gólman Slavie Petr Franěk, jehož spoluhráč Beránek inkasoval za důrazné protesty osobní trest. "Při takovém výkladu pravidel se opravdu nevyznám v tom, kdy se trestné střílení píská, a kdy ne," citovala ČTK láteřícího Růžičku.

Penaltový exekutor Martin Straka svůj nájezd neproměnil, v opačném případě se však mohly body úterního zápasu dělit jinak.

Řada výtek

"Všichni v hale si udělali obrázek. Mám pocit, že jen rozhodčí to viděl opačně," divil se Stümpel. Jeho plzeňský protějšek byl konkrétnější.

"Puk mě trefil do nohy a já mohl jít sám na branku. Stümpel mi přiložil hokejku k nohám, já přes ni přepadl a rozhodčí to pískl. Penalta byla asi hodně přísná, na druhou stranu jsem se ocitl za modrou čárou a mezi mnou a Fraňkem už nikdo nebyl," líčil Pospíšil.

V dosavadním průběhu extraligy se na hlavy rozhodčích sneslo mnoho výtek. Prý nestačí po příchodu hráčů z NHL vyšší úrovni soutěže. Karlovarského manažera Miroslava Vaňka inspiroval výkon sudích v duelu s Pardubicemi k výroku, že rozhodčí straní bohatším klubům, za což inkasoval padesátitisícovou pokutu za znevažování soutěže.

Slávistická stížnost adresovaná řediteli extraligy Stanislavu Šulcovi je unikátní v tom, že protestuje klub, který inkriminovaný duel vyhrál. "Jenže takhle to skončit nemuselo. Dvě třetiny sudí pískal slušně, ale tenhle moment mohl vývoj otočit," vytýkal Růžička arbitrovi.

Šulc kazetu s videozáznamem obdržel a podle prvního dojmu připouští, že Mikula chyboval. "Pokud jde o verdikt související s trestným střílením, tak zřejmě to tak bylo. Musím ale celou věc nechat posoudit komisi rozhodčích. Kdybychom měli trestat za jednotlivosti, tak opravdu nevím, kam bychom se dostali," kroutí hlavou Šulc.

Reklama

Související témata: