Hlavní obsah

Odchodům opor jsme zabránit nemohli, vysvětlil Syrovátko změny v kádru Bílých Tygrů

Liberečtí Bílí Tygři jsou dobrou značkou na českém hokejovém poli. Ačkoli během svého desetiletého účinkování v extralize nepronikli nikdy do vysněného finále, pořád si udržují kredit z pohledu sportovní výkonnosti týmu i cílevědomého řízení klubu. Jeho šéf Petr Syrovátko si považuje toho, že v kádru udržel největší hvězdu soutěže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vítězná radost hokejistů Liberce - ilustrační foto

Článek

V liberecké sestavě zůstal sice nejlepší hráč minulého ročníku hokejové extraligy Petr Nedvěd, ale opustili jej další kvalitní hokejisté. Jak se k tomu stavíte?

Je to realita, takže jsme s některými odchody počítali. A příliš zabránit jsme jim asi ani nemohli. Třeba Milan Bartovič měl ve smlouvě rozvazovací klauzuli, že v případě zájmu ze strany KHL bude uvolněn, což se stalo a už hraje za Slovan Bratislava. O Marku Trončinském jsme věděli, že chce také do zahraničí a šel do ruského Chanty-Mansijsku. Nemyslím si, že by to bylo hokejově výš, ale platově ano. Tomáš Klimenta si vybral Třinec, a to je klub, jemuž nemáme moc šancí konkurovat. Disponují kapitálem, aby se vrátili na výsluní jako před dvěma lety. Pro úplnost, do Třince zamířil i obránce Vladimír Roth a útočník Tomáš Vak si našel angažmá v kazašském Pavlodaru.

Hodně jste si oddechl, že jste nakonec neztratili svého kapitána?

Nechci, aby to znělo namyšleně, ale věřil jsem a poté jsem byl přesvědčený, že Petr Nedvěd v Liberci ještě sezónu odehraje. Nebylo ale jisté, že to bude hned ta nejbližší. A jsme rádi, že Petr zůstal a bez přerušení dál nastupuje za Bílé Tygry. Skvěle si vedl už v prvním zápase European Trophy proti švýcarskému Fribourgu, kdy si připsal asistence na čtyři góly! Na finském turné s týmem nebyl, ale věřím, že bude připravený nastoupit nyní doma proti švédským celkům.

Jaká tedy bude klubová strategie do nové sezóny?

Hodláme do základního kádru vedle lídra Nedvěda zakomponovat mladé hráče. Osvědčuje se nám spolupráce s farmou v prvoligových Benátkách nad Jizerou. Tamní klub ovládáme nejen z hlediska vlastnictví, ale i sportovní a trenérskou činností. Vychováme si adepty pro liberecké áčko.

Znamená to výrazný příklon k práci s vlastními odchovanci?

Ano, velkou péči věnujeme klukům mezi osmnácti až dvaceti lety. Chceme vycházet i z patriotismu hráčů vůči klubu, protože v této nelehké ekonomické době není snadné dokupovat posily.

Reklama

Související témata:
  7 : 2 Kladno - Vsetín 7 : 2 dohráno
20240418T18 : 00:00+0200
Kladno vs. Vsetín
Kladno vs. Vsetín
Kladno
Vsetín