Hlavní obsah

Výluka v NHL: radost fanoušků, starost pro kluby

Marek BurkertPrávo

Chvíli se zdálo, že nad NHL se začínají trhat černé mraky, ale teď je opět zataženo. Minulý týden, mnohými označovaný za klíčový, dohodu nepřinesl. Propast mezi ligou a hokejisty je nadále obří a kompromis v nedohlednu. Z pravděpodobné výluky nejlepší soutěže světa by tak mohla těžit extraliga. Tak jako v sezóně 2004/05.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jaromír Jágr při tréninku s Kladnem.

Článek

Celý rok mohli fanoušci na českých stadiónech vídat výkvět domácích hráčů. Hemský s Hejdukem řádili v Pardubicích, které ve finále přejely Zlín posílený o Erata s Romanem Hamrlíkem. Za Znojmo rozběhlo sezónu trio Vokoun, Eliáš, Havlát, kouč Růžička přivedl do Slavie i slovenské hvězdy Pálffyho se Stümpelem a všichni byli zvědaví hlavně na Kladno, jež před odchodem do Omsku táhl Jaromír Jágr...

Komisionář NHL Gary Bettman už sdělil, že pokud v zámoří nedojde k dohodě s Hráčskou asociací do 15. září, oficiálně vyhlásí výluku. Extraliga začíná už o den dříve, ale vedení klubů by v tu chvíli přešla do horečnatých vyjednávání. „Pracujeme s týmem, který máme, vyjádřili bychom se až v momentě, když bude rozhodnuto o výluce," řekl sportovní manažer Sparty Patrik Martinec. Poslední vítěz základní části extraligy už ale jistě rozhodil sítě, jelikož v NHL moc hráčů spojených s pražským klubem není.

Na rozdíl třeba od Kladna, kde Jaromír Jágr předběžně počítá se všemi odchovanci od Pavelce přes Tomáše Kaberleho až k Plekancovi s Voráčkem. Ve Slavii by zase uvítali pomoc Červenky, v Pardubicích jsou dohodnuti s Hemským, Vítkovicím by se hodil Fleischmann.

Pražský Lev má v hledáčku čtyři posily

Jak ale upozorňují zejména agenti, extraligové kluby by měly ohromné problémy tolik špičkových hokejistů zaplatit, je tu i otázka hráčských pojistek, které v NHL zohledňují celkovou výšku kontraktu. Do hry by pak jistě vstoupila především movitá KHL, kde se na nějaký ten miliónek nehledí.

„Museli bychom dbát na to, aby se nenarušilo fungování našich klubů a vyvarovat se hráčů, kteří chtějí jen bezostyšně vydělat," varoval šéf Kontinentální ligy Alexander Medvěděv. Navíc i v KHL je jedno velké ALE. Ruské kluby mohou mít jen omezený počet cizinců. „Zatím nechci konkretizovat nějaká opatření," neřekl Medvěděv, zda by povolil výjimky.

Jako ideální varianta pro české hráče ze zámoří by se jevil HC Lev Praha. „Tři čtyři borce máme vytipované, ale chtěli bychom maximálně jednoho, možná dva," tvrdí přesto manažer Lva Normunds Sejejs. „Nechceme narušit atmosféru v týmu. Hvězda přijde, odehraje tu pár zápasů a zmizí v Americe. Je to ošidné," myslí si Sejejs.

Stejnými otázkami se musejí zabývat i šéfové extraligových klubů. Předpokládaná výluka v NHL by jim totiž mohla přinést víc starostí než potěšení. Ať by trvala pár týdnů, nebo celou sezónu.

Reklama