Hlavní obsah

Hokejový obránce František Kaberle ukončil kariéru

Nebýt jeho gólu v rozhodujícím sedmém zápase, možná by Carolina v roce 2006 nezískala Stanleyův pohár. Teď se osmatřicetiletý pětinásobný mistr světa František Kaberle, který hrál naposledy v Plzni, rozhodl definitivně ukončit hokejovou kariéru.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

František Kaberle se Stanleyovým pohárem.

Článek

"Končím. Nadešel čas pověsit brusle na hřebíček," řekl Kaberle. Po skončení předešlé sezóny sice ještě uvažoval, že by se vrátil do mateřského Kladna, s vedením Rytířů se ale na spolupráci nedohodl.

Člen slavné hokejové rodiny prý neuvažoval o tom, že by hrál jinde než v Kladně. "Už jsem chtěl být doma," vysvětlil bývalý hráč švédského MoDo, který v NHL vystřídal dres Atlanty, Los Angeles a Caroliny.

Právě s Carolinou si připsal největší úspěch v kanadsko-americké soutěži, v roce 2006 s Hurikány vyhrál Stanleyův pohár. Kaberle se výrazně zapsal do historie finálové série jako autor vítězné branky v rozhodujícím sedmém duelu.

Rozhodnutí skončit s hokejem nebylo složité. "Už na to mám věk," uvedl s úsměvem. "Navíc mám různá drobná zranění a nemůžu tak přes léto pořádně trénovat," vysvětlil Kaberle, který se chce nyní hlavně věnovat dětem. "Co budu dělat dál, neplánuji. Chci si s dětmi po dlouhé době užít zimu," dodal otec dvou dcer.

Obránce, který je podle počtu triumfů na MS nejúspěšnějším hokejistou české a československé historie společně s Davidem Výborným, je i členem Síně slávy českého hokeje. Byl do ní uveden hned při jejím otevření v roce 2008.

"Jsem přesvědčen, že dříve či později bude i členem Síně slávy IIHF (mezinárodní hokejové federace), kam vzhledem k úspěchům, kterých na mezinárodní scéně dosáhl, určitě patří," uvedl v tiskové zprávě prezident ČSLH Tomáš Král.

"Bude pro nás ctí, když mu budeme moci při některém z nejbližších mezistátních utkání spolu s fanoušky poděkovat za všechno, co pro český lední hokej vykonal," dodal Král na adresu bronzového medailisty z olympijských her 2006 v Turíně.

Reklama